Într-o eră în care tot mai mulţi oameni duc bătăli crâncene cu caloriile, specialiştii au decis să facă mai multe recomandări.
În primul rând trebuie precizat că englezii de la Imperial College London şi americanii de la American Heart Association s-au pus de acord că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi ea îţi asigură ritmul metabolismului pe durata întregii zile. Iar în legătură cu micul dejun, specialiştii s-au decis să ofere câteva sfaturi extrem de utile. În primul rând, trebuie precizat că cei care sar peste micul dejun fac o greşeală extrem de mare. Pe moment se salvează câteva calorii dar, ulterior, metabolismul persoanei respective va “alerga” în continuu după caloriile pierdute. Lipsit de aportul hranei, creierul intră în joc, iar persoanei respective îi va fi tot mai greu să refuze absolut orice gustare i se oferă. Consumă o gustare oricât de mică la micul dejun. Dacă timpul este o problemă, aruncă un baton de cereale cu fructe în geantă sau în buzunarul hainei şi devorează-l cu prima ocazie.
O altă greşeală este comisă de cei care ţin neapărat să consume “ceva dulce” la cafeaua de dimineaţă. Zahărul este dătător de energie, dar mulţi scapă în borcanul cu dulceaţă şi consumă la micul dejun mai mult zahăr decât ar fi trebuit să consume pe parcursul întregii zile. Cei de la American Heart Association, citaţi de cnn.com, susţin că nu trebuie să uităm că o bucăţică de ciocolată neagră poate face minuni, dimineaţa, mai ales dacă o combinăm cu un iaurt cu fructe sau, eventual, un bol cu cereale.
Nu uita de legume şi fructe! Cifrele oferite de specialişti sunt îngrijorătoare. Doar 8% dintre oameni consumă zilnic câte fructe ar trebui şi 6% îşi asigură “doza necesară de legume”. Aşa că, chiar dacă trebuie să consumi în fiecare dimineaţă multe calorii, nu uită să mănânci şi un morcov, o banană sau câteva boabe de struguri. Adaugă legume la o omletă.
Mulţi se plâng că nu au timp destul pentru a mânca la micul dejun atât cât trebuie. Dar specialiştii pornesc întotdeauna de la deviza conform căreia “ar trebui să mănânci dimineaţa precum un rege, la prânz precum un prinţ şi seara precum un sărac”. Se recomandă că masa de seară să nu depăşească de două ori mai multe calorii decât a avut micul dejun. Iar cifrele arată că cei care consumă mai multe calorii la micul dejun decât la masa de seară slăbesc mai rapid.