Secţiile de votare din toate cele 50 de state americane s-au deschis marţi, alegătorii urmând să decidă una dintre cele mai strânse competiţii prezidenţiale din istoria recentă a SUA, relatează DPA.

Rezultatul cursei dintre Kamala Harris, vicepreşedinta democrată, şi Donald Trump, fostul preşedinte republican, este extrem de imprevizibil, fiind nevoie 270 de voturi electorale pentru o victorie.

Timp de mai multe luni, echipele de campanie ale celor doi candidaţi s-au concentrat pe cele şapte state care vor decide aproape sigur alegerile: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin.

Aproximativ 80 de milioane de cetăţeni americani au votat anticipat – fie în persoană, fie prin poştă – înainte de ziua alegerilor, inclusiv Harris.

Între timp, Trump şi-a exprimat votul la o secţie de votare din Florida, unde a spus că republicanii se prezintă “în forţă” şi că se simte “foarte încrezător” că va obţine un al doilea mandat.

Harris, care ar fi prima femeie preşedinte în cazul unei victorii, i-a încurajat pe oameni să voteze, printr-un mesaj transmis la posturile locale de radio, inclusiv în Pennsylvania. Cele 19 voturi electorale din acest stat ar putea fi decisive în stabilirea învingătorului.

Vicepreşedinta a încercat încă o dată să-i câştige pe republicanii care ar putea fi sceptici în legătură cu posibilitatea revenirii lui Trump la Casa Albă.

Atingând una dintre principalele probleme ale campaniei, ea a spus că SUA au o politică de imigraţie deficitară, dar că o va “repara”.

„Terminăm această campanie aşa cum am început: cu optimism, energie şi bucurie”, a scris Harris separat pe reţelele de socializare.

Ea va petrece noaptea alegerilor la Universitatea Howard, colegiul istoric pentru persoane de culoare pe care l-a urmat în Washington.

Trump, potrivit presei americane, va urmări rezultatele în staţiunea sa Mar-a-Lago din Florida.

La alegerile precedente, el a refuzat să-şi recunoască înfrângerea în faţa câştigătorului, Joe Biden. Pe 6 ianuarie 2021, o mulţime de susţinători de extremă dreapta ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul SUA pentru a încerca să oprească certificarea rezultatelor alegerilor din 2020.

Acum, Trump a declarat marţi că nu vrea să existe violenţe legate de alegeri: „Susţinătorii mei nu sunt oameni violenţi. Nu trebuie să le spun asta. Şi cu siguranţă nu vreau violenţă. Dar cu siguranţă nu trebuie să le spun asta – ei sunt oameni grozavi”.

Dacă va pierde în faţa lui Harris, există temeri că Trump va refuza din nou să cedeze. Oficiali ai Partidului Democrat spun că sunt, de asemenea, pregătiţi pentru ca el să declare o victorie timpurie – aşa cum a făcut în 2020.

Fluxul de dezinformare care s-a răspândit pe reţelele de socializare a alimentat, de asemenea, ceea ce a fost o campanie volatilă.

FBI a emis un avertisment în ziua alegerilor cu privire la înregistrări video care pretind în mod fals a fi de la oficiali federali responsabili cu aplicarea legii.

Una dintre ele este despre presupuse ameninţări teroriste la secţiile de votare, în timp ce alta este despre presupusa fraudă electorală a unor deţinuţi din cinci închisori. Înregistrările video nu sunt autentice şi răspândesc minciuni, a precizat agenţia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version