Primul schimb de prizonieri în urma armistițiului dintre Israel și teririștii palestinieni Hamas a avut loc duminică. Două dintre cele 3 ostatice israelience au au origini românești, iar în schimbul lor au fost eliberați 90 de palestinieni, majoritatea femei și copii.

Ostaticele israelience Romi Gonen și Doron Steinbrecher și E(cea de-a treia fiind mily Damari) au legătură cu România, a comunicat Ministerul român de Externe. Doron Steinbrecher are cetățenie româno-israeliană și Romi Gonen are origini romanești.

„15 luni de captivitate s-au încheiat în sfârșit pentru un prim grup de ostatici israelieni, inclusiv un cetățean român și o persoană de origine română. Eliberarea lor este un moment de bucurie și ușurare pentru familii și pentru toți cei care susțin umanitatea. Este necesară implementarea completă a acordului privind Gaza pentru a asigura întoarcerea în siguranță a celor care sunt încă deținuți și pentru a pune capăt suferinței. România apreciază eforturile SUA, Egiptului și Qatarului în medierea acestui acord”, potrivit MAE.

Aproape 2.000 de deținuți sunt programați să fie eliberați în prima fază a acordului de încetare a focului de 42 de zile, când, de asemenea, 33 de ostatici vor părăsi Fâșia Gaza.

Dintre deținuții eliberați, prima care a intrat în închisoare, în 2021, este Nawal Mohamed Abdel Fatiha. Ca vechime, urmează doi deținuți închiși în 2022, 23 în 2023, în timp ce restul au fost închiși pe parcursul anului 2024, potrivit listei deținuților care urmează să fie eliberați, la care EFE a avut acces.

Au fost eliberați cu această ocazie nouă minori, opt băieți și o fată: opt minori de 17 ani și unul de 15 ani, identificat drept Mahmud Daoud Aliwat.

Printre cei eliberați se numără și Jalida Jarrar, 62 de ani, activistă feministă și membră a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), sora politicianului Hamas Saleh Arouri, Dalal Jaseeb și Abla Abdelrasoul, 68 de ani, soția liderului FPEP, Ahmad Saadat.

Acordul de încetare a focului prevede că aproximativ 600 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Fâşia Gaza, dintre care 50 cu combustibil. Jumătate dintre aceste camioane vor ajunge, conform prevederilor, în nordul enclavei palestiniene, zona cea mai afectată de atacurile israeliene.

Majoritatea camioanelor sunt încărcate cu alimente neperisabile precum orez, leguminoase, paste şi ulei, precum şi bidoane cu apă, bunuri precum pături şi pilote, rechizite medicale şi combustibil, potrivit unor surse egiptene.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version