Românii aflaţi în tranzit sau în scop turistic în Grecia trebuie să evite deplasările spre insula Kefalonia, din cauza unui incendiu puternic, activ în perimetrul localităţilor Pastra, Kremmidi, Markopoulo, Katelios şi Kato Katelios.


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, în acest sens, o alertă de călătorie. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României în Rep. Elenă +306978996222 şi numărul de urgenţă al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.rohttp://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.eu şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Condiții de intrare în Grecia

Conform informațiilor comunicate de autoritățile elene, pentru a intra în Grecia, cetățenii români trebuie să prezinte următoarele:

  1. formularul de localizare a pasagerilor (PLF – Passenger Locator Form: https://travel.gov.gr/#/user/logincompletat cu cel puțin 24 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei – acest formular este obligatoriu pentru intrarea pe teritoriul Greciei, indiferent de calea de acces (aeriană, rutieră, maritimă). După completarea datelor din formular, călătorii vor primi un e-mail de confirmare. În ziua intrării în Grecia, călătorii vor primi, prin email, Formularul PLF cu un cod unic (QR), care trebuie prezentat autorităților elene.
  1. unul dintre următoarele documente referitoare la COVID-19 (nu se aplică copiilor cu vârsta sub 12 ani):
  • rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Greciei, sau rezultatul unui test rapid antigen negativ care să fi fost recoltat cu maximum 48 de ore anterior intrării în Grecia. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  •  dovada vaccinării cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică. Documentul cu dovada vaccinării poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19 într-un interval cuprins între 30 și 180 de zile anterior datei sosirii în Grecia. Documentul poate fi emis sau tradus într-una din limbile greacă, engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
  • certificatul european digital COVID-19, în format tipărit sau digital.

Autoritățile elene pot efectua teste rapide, algoritmic, la punctele de control a trecerii frontierei. Fiind vorba de o testare rapidă, călătorul așteaptă pe loc, la frontieră, rezultatul testului.

În cazul unui rezultat pozitiv, călătorul va sta în carantină 10 zile, într-o locație stabilită de autoritățile elene.

Accesul pe cale rutieră

  • Regimul la punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas și Svilengrad  – Ormenio rămăne neschimbat, respectiv funcționează non-stop, accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
  • Suplimentar, a fost extins programul de funcționare al PCTF Makaza (Bulgaria) – Nimfaea (Grecia), de la 7.00-23.00, la regim non stop (24/24), accesul fiind posibil pentru toate categoriile de persoane.
  • În plus, următoarele PCTFuri funcționează în regim non-stop (24/24), de asemenea pentru toate categoriile de persoane: Evzones (granița cu Macedonia de Nord), Niki (granița cu Macedonia de Nord), Doirani (granița cu Macedonia de Nord), Kastanies (granița cu Turcia), Kipi (granița cu Turcia), Kakavia (granița cu Albania), Kristallopigi (granița cu Albania), Exohi (granița cu Bulgaria)
  • Punctul de trecere a frontierei Mavromati (granița cu Albania) rămâne deschis între orele 08:00-16:00, limita zilnică fiind de 250 de persoane, iar testul rapid fiind obligatoriu pentru toate aceste persoane.

Conform Deciziei nr. Δ1α/Γ.Π.οικ. 41221 publicate în Monitorul Oficial elen nr. 2878/1.07.2021, aceste dispoziții sunt valabile până la data de 8 iulie 2021, ora 06:00.

Accesul pe cale aeriană și maritimă se face prin toate aeroporturile internaționale, respectiv prin toate porturile, cu îndeplinirea acelorași formalități enunțate mai sus.

Recomandări:

  • respectarea cu strictețe a condițiilor de intrare și pregătirea documentelor necesare, pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la graniță;
  • evitarea deplasării în Grecia în cursul dimineții zilei de sâmbătă (în acest interval există fluxuri ridicate de turiști);
  • utilizarea tuturor punctelor de intrare în Grecia;
  • respectarea cu strictețe a măsurilor comunicate de autoritățile elene, inclusiv în cazul unei eventuale diagnosticări cu COVID-19 pe perioada vacanței;
  • în cazul în care au nevoie de asistență consulară, cetățenii români pot apela la Consulatul General al României la Salonic sau Ambasada României la Atena, inclusiv prin apelarea numărului de urgență, dacă situația în care se află are caracter de urgență.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version