Ursula von der Leyen a fost realeasă președintă a Comisiei Europene, joi, cu 401 voturi „pentru” și 284 împotrivă, de noii eurodeputați, reuniți în plenul Parlamentul European.

Pentru a fi reconfirmată în funcție, Ursula von der Leyen (65 de ani) avea nevoie de voturile a cel puţin 361 dintre cei 720 de eurodeputaţi.

În discursul său susținut în plenul Parlamentului European, înainte de vot, Ursula von der Leyen a promis să ia măsuri pentru consolidarea Europei, o Europă care trebuie să se poată ridica la înălţimea provocărilor actuale:

Europa nu poate controla dictatori şi demagogi în toată lumea, dar poate alege să îşi protejeze democraţia. Europa nu poate să oprească schimbările, dar poate alege să îmbrăţişeze schimbarea şi să investească în măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor europeni”.

Ea a subliniat că nu va accepta ca „demagogii şi extremiştii să distrugă modul nostru de viaţă european”.

De asememea ea a spus că „vom propune o serie de proiecte de apărare de interes comun european, începând cu un scut aerian european şi cu apărarea cibernetică”.

„UE va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat Ursula von der Leyen, care nu a ratat ocazia să îl admonesteze la scenă deschisă pe premierul Ungariei, Viktor Orban:

„Rusia este în ofensivă în estul Ucraineni şi doreşte ca iarna viitoare să fie şi mai aspră. Ea mizează că Occidentul şi UE vor slăbi. Acum ceva timp, un premier din UE s-a dus la Moscova într-o aşa-numită misiune de pace, dar aceasta a fost de fapt doar o misiune de a face plăcere Rusiei. După doar două zile, avioanele militare ale lui Putin au ţintit o maternitate şi un spital de copii din Kiev. Aceasta nu a fost o greşeală, ci un mesaj clar. Răspunsul nostru trebuie să fie la fel de clar: UE va rămâne alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Ucraina trebuie să primească tot ce are nevoie pentru a învinge, ceea ce înseamnă că trebuie să facem acum alegeri importante şi trebuie să facem tot ce se poate pentru a-i apăra pe cetăţenii europeni. A venit momentul să construim o adevărată Uniune Europene a apărării”.

Preşedinta CE a dat asigurări că noua Comisie nu va renunţa la politicile „verzi”, astfel încât preţul energiei să scadă, iar UE să nu mai fie vulnerabilă prin dependenţa de importurile de combustibili fosili.

Revizuirea gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol

De asemenea, şefa executivului UE a anunţat o revizuire a gestionării frontierelor şi o consolidare a puterilor agenţiilor Frontex şi Europol şi a afirmat că va fi adoptată o nouă abordare privind returnarea migranţilor. Astfel, Ursula von der Leyen a anunţat că va propune triplarea numărului poliţiştilor de frontieră europeni, până la 30.000.

”Nu vom manifesta nicio toleranţă faţă de cei care ameninţă, cu atacuri hibride, securitatea frontierelor noastre şi a cetăţenilor noştri”, a accentuat Ursula von der Leyen.

Ea a spus că în noua Comisie Europeană va fi creat un post de comisar european pentru Mediterana.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen anunţat crearea unui fond european pentru competitivitate, care va contribui la stimularea competitivităţii şi a inovării, la dezvoltarea producţiei şi la crearea de noi tehnologii în Europa.

Liniile politice directoare – un manifest pentru al doilea mandat

Ursula von der Leyen și-a publicat liniile politice directoare – un manifest pentru al doilea mandat, în încercarea de a convinge deputații europeni ezitanți, de ale căror voturi are nevoie în această după-amiază.

„Aceasta va fi o Comisie a investițiilor”, promite ea, angajându-se să lucreze pentru a genera randamente din capitalul privat, precum și din surse publice precum Banca Europeană de Investiții și un nou Fond pentru competitivitate din bugetul UE, potrivit Euronews.

Ea promite să „mențină cursul” în ceea ce privește obiectivele Ecologiei europene – dar promite de asemenea să analizeze din nou rolul combustibililor ecologici în cadrul controversatei eliminări treptate a mașinilor pe benzină și diesel, programată pentru 2035.

Ursula mai promite o „nouă abordare a politicii în domeniul concurenței”, în care fuziunile de întreprinderi să evalueze „inovarea și reziliența”. Acest lucru va fi urmărit îndeaproape, având în vedere că Comisia are arme puternice în acest domeniu – iar unii s-au plâns că recentele blocări ale fuziunilor împiedică formarea unor companii europene de top.

Actuala șefă a Comisiei promite, de asemenea, o carte albă privind viitorul apărării europene în urma invaziei Ucrainei și o reglementare atractivă pentru a facilita rezervarea călătoriilor transfrontaliere cu trenul – un lucru despre care mulți au afirmat că reprezintă un obstacol în cadrul pieței unice a UE.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version