Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pulverizează cu bocancii democrația.
Prin deciziile furibunde luate împotriva celor care nu i se supun orbește, Erdogan se comportă precum sângerosul dictator Stalin. Aseară a instaurat starea de urgență, arătând că acest lucru le va permite autorităților să acționeze mai rapid și mai eficient în a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de lovitura de stat militară eșuată. Iar de astăzi, a suspendat Convenția Europeană privind Drepturile Omului. Următorul pas: reintroducerea pedepsei cu moartea – pofta Sultanului Erdogan.
Erdogan are toată puterea
Asta înseamnă că Poliția turcă poate face percheziții fără mandat, continuând seria arestărilor care au ajus de ordinul zecilor de mii.
Articolul 15 din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului stipulează: „În perioade de război sau altă urgenţă publică ce ameninţă viaţa unei naţiuni, orice parte poate lua măsuri ce o derogă de la obligaţiile asumate în baza acestei Convenţei, în măsura cerută strict de exigenţele situaţiei, cu condiţia ca astfel de măsuri să nu încalce alte obligaţii ale sale în baza legislaţiei internaţionale”.
Conform Constituţiei Turciei, starea de urgenţă poate fi declarată de Guvern pentru o perioadă de cel mult 6 luni şi trebuie aprobată de Parlament.
În situaţii speciale, Legislativul poate prelungi termenul cu încă 4 luni. În acest timp, Guvernul, reunit sub conducerea preşedintelui Republicii, poate decide ce drepturi şi libertăţi sunt restricţionate sau chiar suspendate.
Erdogan a luat deja două decizii dictatoriale.
Epurare politică
Este evident însă planul lui Erdogan: înlăturarea din aparatul de stat a tuturor celor incomozi și, evident, epurarea politică, având în vedere faptul că partidul său nu dețoine majoritatea în Parlament. Manevra necruțătoare ne amintește de metodele folosite de criminalul Stalin în Rusia comunistă.
Sub pretextul că poporul care l-a ales îl susține – probat cu imaginile din timpul tentativei de lovitură de stat, în care câteva zeci de mii de turci au ieșit în stadă, la Istanbul, pentru a-și arăta adeziunea față de el, Erdogan a instaurat teroarea.
Practic, nimeni nu mai poate protesta, pentru simplul motiv că este arestat fără drept de apel înainte de orice mișcare.
“Anchetele” nu au cuprins numai Armata, ci s-au extins la judecători, procurori, universități, Ministerul Educației dar și la Poliție. Arestările curg în fiecare zi.
Secondat de vicepremier și ministrul Justiției
În sprijinul Sultanului Erdogan vin locotenenții săi: vicepremierul turc Numan Kurtulmus a invocat astăzi, în luarea măsurii de suspendare a Convenției Europene privind Drepturile Omului, exemplul Franței după atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie anul trecut și prelungite cu încă 3 luni recent, în urma atentatului de la Nisa.
„Şi Franţa a proclamat starea de urgenţă. Şi au suspendat şi ei (francezii – n.r.) Convenţia, în baza Articolului 15 din Convenţie”, a spus vicepremierul, care este și purtător de cuvânt al Guvernului.
„O decretare a stării de urgenţă nu contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Vreau să garantez că drepturile şi libertăţile fundamentale şi viaţa normală de zi cu zi nu vor fi afectate”, a adăugat el.
Tertip: Prevenirea unei noi încercări de lovitură de stat
Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a declarat că starea de urgență a fost instaurată în Turcia pentru a preveni o posibilă nouă tentativă de lovitură de stat militară.
Bozdag a afirmat astăzi, în parlamentul turc, că cetățenii nu vor simți nicio schimbare în viața lor în timpul stării de urgență și că aceasta nu va avea un impact negativ asupra economiei sau investițiilor.
Numan Kurtulmus susține că starea de urgență din Turcia ar putea fi ridicată după o lună – o lună și jumătate, arătând că a identificat “probleme structurale și individuale” în timpul loviturii de stat eșuate.
Vicepremierul Kurtulmus a precizat, totodată, că în prezent se fac eforturi pentru restructurarea armatei turce.
60.000 de “puciști, trași pe linie moartă
Circa 60.000 de militari, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost suspendați sau plasați în detenție după tentativa de lovitură de stat militară. Iată tabelul epurările din Turcia:
- 6.500 de militari (între care și ofițeri cu rand înalt), judecători – 2 de la Curtea Constituţională – și procurori au fost arestați în primele două zile de după puci
- peste 6.500 de angajați ai Ministerului Educației au fost suspendați din funcție miercuri
- 15.200 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost concediaţi marți
- 21.000 de profesori au rămas fără licenţe şi nu mai pot preda
- 1.577 de decani din universităţi au fost somaţi să demisioneze
- 8.000 de poliţişti au fost concediaţi
- 2 judecători ai au fost arestaţi
- 1.500 de funcţionari din Ministerul Finanţelor au fost suspendaţi
- 257 de angajaţi ai cabinetului premierului au fost concediaţi
Ministerul Educației din Turcia a închis, miercuri, 626 de instituții de învățământ, ca parte a măsurilor luate împotriva susținătorilor clericului musulman Fethullah Gulen acuzat de Guvern că se află în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia.
Victimele puciului
Conform unui nou bilanţ oficial, în timpul loviturii de stat eşuateau murit 312 oameni, dintre care 208 de “eroi”, potrivit preşedintelui Erdogan: 145 de civili, 60 de poliţişti şi 3 soldaţi. A crescut spectaculos, în câteva zile, numărul puciştilor care şi-ar fi pierdut viaţa vineri seara – de la 24 la 104.
Cu 80 de milioane de locuitori, Turcia se învecinează cu Siria – aflată în haos din cauza războiului civil, cu peste o jumătate de milion de oameni uciși și milioane în exil – și este un aliat al Occidentului împotriva Statului Islamic. Însă după ultimele decizii dictatoriale, oficialii europeni și americani au fost lăsați în ofsaid de Erdogan.