Preşedintele Klaus Iohannis ia apărarea Ucrainei în scandalul România-Bâstroe, susținând joi, la Bruxelles, că „nu s-au făcut lucrări de adâncire, ci de întreţinere”.
Aceasta, în ciuda faptului că Ministerul Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei anunța public, pe 17 februarie, că adâncimile de navigaţie au ajuns la 6,5 metri – de la 3,9 metri cât ar fi fost la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei).
Din acest motiv, Ministerul român de Externe (MAE) condus la acea dată de Bogdan Aurescu, a cerut omologului său ucrainean „stoparea imediată” a lucrărilor.
Scandalul Bâstroe: MAE cere Ucrainei „stoparea imediată” a lucrărilor de dragaj, dacă nu sunt strict „de întreţinere”
Iată însă că Iohannis îl contrazice pe Aurescu – pe care deja l-a taxat prin faptul că nu se mai regăsește în noul guvern, condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Iohannis a arătat că România va înlesni în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.
„Există de mult intenţia ucraineană de a folosi într-un mod rezonabil Canalul Bâstroe pentru a ieşi la Marea Neagră. Dacă se vor face lucrări sau nu, rămâne de văzut. Până acum, totul a fost un mit, nu s-au făcut lucrări de adâncire, ultimele măsurări au arătat că s-au făcut lucrări de întreţinere. Dacă se vor face alte lucrări decât de întreţinere, care sunt absolut în regulă, acestea nu se pot face fără să fie cooptate entităţile internaţionale care se ocupă de protejarea Deltei Dunării şi fără România. Deci nu cred că există aici o discuţie şi, cel puţin, discuţia care a fost s-a dovedit a fi contraproductivă. Însă, este adevărat, ucrainenii vor să existe un trafic mai intens pe Dunăre şi aici noi putem, în continuare, să mai facem câteva îmbunătăţiri şi instituţionale, dar şi în felul în care se navighează pe Sulina pentru a-i ajuta”, a spus şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European.