Olanda preia la 1 ianuarie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment deosebit de complicat: criza migranţilor ilegali, terorismul jihadist, nemulțumirile britanicilor, o economie europeană fragilă și o rată ridicată a șomajului, transmite EFE.

steag olanda

Un prim eveniment sub președinția Guvernului de coaliție al liberalului Mark Rutte va avea loc la 7 ianuarie, când orașul Amsterdam, unde se vor desfășura reuniunile ministeriale informale, va fi vizitat de membrii Colegiului Comisarilor.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la ultimul summit european că nu-și face “niciun fel de iluzii” cu privire la 2016, apreciind că “actualele crize vor continua și altele noi vor apărea”.

Olanda, una dintre țările fondatoare ale UE, a prezidat blocul comunitar de 11 ori începând cu anul 1960, ultima dată în semestrul doi al anului 2004, când s-a decis oferirea statutului de stat candidat pentru Turcia. Astăzi, Turcia se află din nou în centrul politicii comunitare, pentru rolul important pe care îl poate juca – sau cel puțin așa speră liderii europeni – în a frâna intrarea refugiaților în Europa.

Priorităţi

Guvernul condus de Rutte și-a stabilit 4 priorități iar imigrația – și, implicit, securitatea internațională – este prima provocare, respectiv negocierea în cadrul UE a planului antiterorist prezentat după atentatele din 13 noiembrie din Paris: crearea unei gărzi europene de frontieră și redistribuirea refugiaților.

Olanda susține că statele UE trebuie “să împartă mai echitabil această povară” a redistribuirii migranţilor și să caute “modalități de a gestiona mai bine afluxul de refugiați”.

Celelalte 3 priorități sunt o Europă inovatoare și creatoare de locuri de muncă; finanțe solide și o zonă euro robustă; o politică avangardistă în privinţa mediului înconjurător și al energiei.

Totodată, Olanda va prezida UE la negocierile Londrei cu partenerii europeni pe tema viitorului Marii Britanii în blocul comunitar, cu toate că aceste negocieri se vor desfășura la nivel tehnic și politic la Bruxelles și Londra, celelalte capitale europene urmând doar să fie consultate, până la summitul european din februarie, unde se așteaptă un acord pe această temă.

La 1 iulie, Olanda va preda Slovaciei președinția semestrială a UE.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version