Primele estimări făcute publice de PE după scrutinul pentru europarlamentare de duminică relevă că Grupul Partidului Popular European (PPE) a câştigat alegerile şi va fi prima forţă politică în legislatura 2019-2024 a Parlamentului European, cu 173 de mandate din totalul de 751, relatează EFE şi DPA.
Grupul PPE deţinea în actualul legislativ 217 mandate. Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) va fi al doilea din Parlamentul European, cu 147 de mandate, de la 186 în prezent.
Grupul ALDE (Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) ar urma să aibă 102 locuri, în creştere faţă de cele 68 de poziţii din actualul PE.
Pe poziţia a patra se va situa Grupul Verzilor, cu 71 de mandate, comparativ cu 52 în prezent.
Urmează Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), cu 58 de mandate, în scădere faţă de numărul actual de 76 de mandate, Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), cu 57 de locuri (faţă de 37), şi Grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD), cu 56 de eurodeputaţi, toţi eurosceptici (comparativ cu 45).
Grupul Stânga Unită ar obţine 42 de locuri de eurodeputat, faţă de 46 în actualul legislativ. Cifrele se bazează pe exit-poll-uri din 11 state membre şi pe sondaje de opinie de dinaintea alegerilor din celelalte 17 ţări, precizează PE pe site-ul său, transmite Agerpres.
Pentru a obţine statutul oficial de grup politic, fiecare asemenea grup trebuie să fie compus din minimum 25 de eurodeputaţi aleşi în cel puţin un sfert dintre statele membre (ceea ce înseamnă, în prezent, cel puţin şapte ţări membre).