Liderii din 27 de state membre ale UE și ai instituțiilor de la Bruxelles s-au reîntâlnit sâmbătă la un palat renascentist din Roma, unde în urmă cu 60 de ani (25 martie 1957) a fost semnat tratatul fondator al Uniunii Europene.
Cu această ocazie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezis că “UE va aniversa 100 de ani”.
„Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a acelorași principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică”, a pledat Tusk în fața celor 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii.
La evenimane a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.
Întâmpinați de prim-ministrul italian Paolo Gentiloni, șefii de stat și de guvern ai Celor 27 au traversat fiecare marea Piață a Capitoliului, proiectată de Michelangelo, înainte de a se întâlni în Sala degli Orazi e Curiazi a Palazzo dei Conservatori, palatul renascentist din această Piazza del Campidoglio (a Capitoliului n.r.).
Dar fără prim-ministrul britanic Theresa May, care a decis să lanseze procedura complexă de separare de blocul european miercurea viitoare.
În urmă cu 60 de ani, Germania, Franța, Italia și țările Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) s-au angajat “să stabilească bazele unei uniuni tot mai strânse între popoarele europene”, dând naștere Comunității Economice Europene (CEE).
Într-o declarație solemnă, Cei 27 urmează să afirme sâmbătă că “Uniunea este una și indivizibilă”, ca răspuns explicit la Brexit, potrivit proiectului de document final obținut de France Presse. “Europa este viitorul nostru comun”, conchide declarația solemnă.
Cu toate acestea, este o Europă în plină furtună care își celebrează a 60-a aniversare, confruntată cu vânturile discordiei, îndoielii și neîncrederii populare.