Un referendum organizat duminică în Belarus pentru modificarea Constituţiei a obținut voturile necesare pentru amendamentele propuse de actualul președinte pro-rus Aleksandr Lukaşenko, între care eliminarea obligaţiei ca această țară să rămână „zonă fără nuclear”.
Acest articol din Constituție va fi înlocuit prin altul, ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul” belarus, care se învecinează cu Polonia și Ucraina cea invadată de trupele ruse începând din 24 februarie a.c..
Concret, modificarea va permite ca armamentul nuclear al Rusiei să ajungă pe teritoriul Belarusului. Se întâmplă exact în ziua în care Vladimir Putin a anunțat că a pus în alertă maximă aceste „forțe de decurajare”.
Peste 65% dintre belaruşi au votat în favoarea amendamentelor lui Lukaşenko, în vârstă de 67 de ani, care conduce Belarus cu o mână de fier începând din anul 1994.
Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, 10,07% dintre belaruşii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%.
Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.
Realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la preşedinţie în august 2020 a declanşat o mişcare de contestare istorică în această fostă republică sovietică, mişcare violent reprimată de autorităţi, care au întreprins arestări în masă, lichidări de mass-media şi de ONG-uri.
În Rusia, o reformă constituţională adoptată în 2020 a deschis calea pentru menţinerea la putere a preşedintelui Vladimir Putin până în 2036.