Rovana Plumb a fost respinsă, joi, cu 15 voturi în Comisia Juridică a Parlamentului European. Ea a primit doar 6 voturi, iar doi europarlamentari s-au abținut.
Propusă de premierul Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, a fost audiată în Comisia JURI, unde a trebuit să dea explicații despre două împrumuturi pe care le-a luat și nu le-a scris în declarația de avere trimisă la Bruxelles.
Unul dintre împrumuturi este de 800.000 de euro, pe care aceasta l-a luat de la o bancă în anul 2014, cu scadență în 2030, pentru a-și construi o casă.
Întrebată cum se descurcă să achite acest credit bancar, Rovana Plumb a declarat, pentru Digi 24, în 2017: “Cu greu. Suntem patru co-împrumutați, dar ne-am obișnuit să ne descurcăm”.
Al doilea împrumut este în valoare de 800.000 de lei, iar ea a susținut că a primit bani de la o persoană fizică, Elena Loghin, pentru campania electorală pentru europarlamentare – în urma căreia a fost aleasă, pe lista PSD.
Despre acest împrumut, Rovana Plumb a spus: “Cunoștința a făcut un gest de solidaritate, fără niciun interes”.
Decizia Comisiei JURI: „Rovana Plumb se află în conflict de interese irevocabil”
Membrii Comisiei juridice din PE au constatat că există diferențe între declarația de avere depusă în România de Rovana Plumb și cea trimisă Parlamentului European.
Comisia JURI a decis că Rovana Plumb „se află în conflict de interese irevocabil”.
Fiind respinsă de Comisia Juridică, Rovana Plumb nu poate ajunge la audierile din comisia de specialitate – Transporturi, în cazul său – și nici la votul final din plenul Parlamentului.
Astfel, România trebuie să trimită o nouă propunere de comisar european.
Amintim că Rovana Plumb fusese acceptată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru funcția de comisar european – la portofoliul Transporturi.
Unealta pușcăriașului Dragnea în dosarul Belina
Astfel, Rovana Plumb a scăpat de ancheta din dosarul Belina după ce colegii ei PSD și ALDE din Camera Deputaţilor au respins, în octombrie 2017, cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale, transmisă de procurorul-șef de atunci Laura Codruța Kovesi.
Kovesi cere aviz pentru inculparea Rovanei Plumbalături de Sevil Shhaideh în dosarul Insulei Belina
Dragnea: Voi vota împotriva ridicării imunităţii Rovanei Plumb. Să ţipe toţi, şi ambasadele!
Tăriceanu, despre Dosarul Belina: DNA încearcă o lovitură de stat
Rovana le-a mulțumit atunci, de la tribună, deputaţilor că au apărat „principiile statului de drept”. Discursul ei de la tribuna Camerei Deputaților a fost patetic și penibil:
“Este un dosar care nu ar trebui să existe. (…) Fac încă de la început precizarea expresă că nu sunt vinovată. (…) Este evident că adversarii noștri politici, folosind aceste instrumente antidemocratice, doresc ca noi să nu mai fim la guvernare. (…) Se încearcă în permanent inducerea în eroare, demonizarea PSD, compromiterea și, dacă se poate, răsturnarea unui vot popular”.
Cazul Vosganian – Videanu se repetă: Rovana Plumba fost salvată în Parlament de urmărirea penală, iar Sevil Shhaideh merge la judecată!
Însă DNA poate redeschide ancheta, deoarece funcția de europarlementar nu îi conferă Rovanei Plumb imunitate.
Rovana Plumb este președintele PSD Dâmbovița, iar fiul ei, Andrei Plumb, este vicepreședinte.