Cei 720 de noi eurodeputați aleși în 9 iunie s-au reunit în sesiune plenară la Strasbour, marți, pentru a-și desemna conducerea.
Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost realeasă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, care poate fi reînnoit. A obținut 562 voturi „pentru”, din totalul celor 699 de eurodeputaţi prezenți.
Contracandidata ei, eurodeputata spaniolă Irene Montero, din grupul Stângii Europene, a obţinut 61 voturi. Alte 76 de voturi au fost nule.
Roberta Metsola a deţinut deja această funcţie, din ianuarie 2022 până în prezent, fiind aleasă în urma decesului fodtului președinte, David Sassoli. Metsola era aleasă prim-vicepreşedintă a PE, din 12 noiembrie 2020, a fost
UPDATE! Tot marți, europarlamentarii și-au ales cei 14 vicepreşedinţi, doi dintre ei fiind români:
- Sabine VERHEYEN (PPE, Germania): 604 voturi
- Ewa KOPACZ (PPE, Polonia): 572 voturi
- Esteban GONZÁLEZ PONS (PPE, Spania): 478 voturi
- Katarina BARLEY (S&D, Germania): 450 voturi
- Pina PICIERNO (S&D, Italia): 405voturi
- Victor NEGRESCU (S&D, România): 394 voturi
- Martin HOJSÍK (Renew, Slovacia): 393 voturi
- Christel SCHALDEMOSE (S&D, Danemarca): 378 voturi
- Javi LÓPEZ (S&D, Spania): 377 voturi
- Sophie WILMÈS (Renew, Belgia): 371 voturi
- Nicolae ŞTEFĂNUȚĂ (Verzi/ALE, România): 347 voturi
- Roberts ZĪLE (CRE, Letonia): 490 de voturi (la al doilea tur)
- Antonella SBERNA (CRE, Italia): 314 voturi
- Younous OMARJEE (Stânga, Franța): 311 voturi
Miercuri, eurodeputații îi vor alege și pe cei 5 chestori ai PE.
Sesiunea va continua, miercuri, cu dezbaterea concluziilor adoptate la Consiliul European din 27 iunie 2024. În 27 iunie, liderii UE au convenit asupra desemnărilor şi numirilor pentru posturile de conducere de la nivelul UE şi au adoptat Agenda strategică pentru perioada 2024-2029, un plan de politică care stabileşte direcţia şi obiectivele viitoare ale UE. De asemenea, au adoptat concluzii privind Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea şi apărarea, competitivitatea, migraţia, Marea Neagră, Republica Moldova, Georgia, ameninţările hibride, combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei.
În ceea ce priveşte posturile de conducere pentru următorul ciclu instituţional, în conformitate cu rolul Consiliului European, astfel cum este prevăzut în Tratatul privind Uniunea Europeană, liderii l-au ales pe Antonio Costa în calitate de preşedinte al Consiliului European, au propus-o pe Ursula von der Leyen în calitate de candidată la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi au considerat-o pe Kaja Kallas drept candidata potrivită pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, notează https://www.consilium.europa.eu/.
Joi, 18 iulie, va fi ales președintele Comisiei Europene, iar vineri, în ultima zi a sesiunii plenare, se aşteaptă anunţarea numirilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
Cine este Roberta Metsola
Roberta Metsola s-a născut la 18 ianuarie 1979, în Gżira, Malta. A absolvit Universitatea din Malta, în 2003 şi Colegiul Europei din Bruges, în 2004, profesând ca avocat, conform CV-urilor de pe site-urile https://www.europarl.europa.eu/ şi https://www.eppgroup.eu/.
În Malta, este membră a Partidului Nazzjonalista (începând cu 2013).
A fost vicepreşedintă a Studenţilor democraţi europeni (2000-2002) şi secretar general al Studenţilor democraţi europeni (2002-2003), în cadrul Uniunii Europene.
A lucrat în cadrul Reprezentanţei Permanente a Maltei pe lângă Uniunea Europeană, din 2004 până în 2012, ca ataşat pentru cooperare judiciară a Maltei şi şef al Departamentului Justiţie şi Afaceri Interne de acolo. Ulterior, s-a alăturat echipei Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, în calitate de consilier juridic (2012-2013).
A obţinut un nou mandat de eurodeputat în legislatura 2014-2019, timp în care a fost vicepreşedintă a Comisiei pentru petiţii şi membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri sau al Comisiei de anchetă pentru examinarea pretinsei încălcări a normelor de drept sau a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în legătură cu spălarea de bani, sarcinilor fiscale şi evaziunea fiscală.
În 2019, a obţinut cel de-al treilea mandat de eurodeputat, în legislatura 2019-2024. În urma alegerilor europene din 6-9 iunie 2024, a obţinut un nou mandat de eurodeputat pe listele Partidului Nazzjonalista şi afiliată Grupului PPE, mai scrie https://www.europarl.europa.eu/.
L a Parlamentului European (https://robertametsola.eu/), iar din 11 ianuarie 2022, a preluat preşedinţia interimară a legislativului UE, în urma decesului preşedintelui PE, social-democratul David Sassoli.
În 18 ianuarie 2022, Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a ales-o în funcţia de preşedintă, cu 458 de voturi ”pentru” din 616 exprimate.
Este căsătorită şi are 4 copii.