Miercuri a avut loc, la Geneva, întâlnirea istorică dintre președintele SUA, Joe Biden, și cel al Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi nu au susținut o conferinţă de presă comună la finalul summitului, ci au apărut separat în faţa presei.

UPDATE: Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că i-a spus președintelui rus că nu are o agendă împotriva Rusiei, ci „pentru poporul american”.

„Unde avem diferențe, vreau ca președintele Putin să înțeleagă de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac”, spune Biden.

Președintele SUA a catalogat tonul întâlnirii ca fiind unul bun, „un ton pozitiv”.

Joe Biden a spus că i se pare important să se întâlnească personal cu Vladimir Putin, pentru ca să „nu existe nicio greșeală cu privire la ceea ce am vrut să comunic” și pentru ca să fie stabilite „clar prioritățile și valorile țării noastre, astfel încât să le audă direct de la mine”.

El a arătat că nicio „măsură stridentă” nu a fost luată și că a făcut ceea ce a „venit să facă”

 

YouTube video player

Președintele SUA a declarat că i-a spus lui Vladimir Putin că va continua să vorbească despre cazuri în care există „îngrijorări privind încălcarea drepturilor omului” și a dat ca exemplu cazul disidentului Alexei Navalnîi.

„Consecințele asupra Rusiei ar fi devastatoare, în cazul în care Navalnîi ar muri”, a spus Biden.

Despre securitatea cibernetică, Joe Biden a spus că o „o mare parte din timp” au discutat despre securitatea cibernetică.

„Țările responsabile trebuie să ia măsuri împotriva infractorilor care desfășoară activități de ransomware pe teritoriul lor”, a afirmat el.

Întrebat despre posibile consecințe în cazul în care vor mai exista „amestecuri electorale sau alte atacuri de securitate cibernetică” împotriva SUA, Joe Biden a răspuns: „Știe că există consecințe, știe că voi lua măsuri”.

Joe Biden a criticat Rusia, spunând că „încearcă cu disperare să-și mențină poziția” de putere mondială, iar „prețul” pe care îl va plăti pentru posibile amestecuri este pierderea acestui statut.

Biden a mai spus că lunile următoare vor fi un „test” care va arăta dacă discuția cu Putin va aduce „națiunile mai aproape de progres”.

La rândul său, Vladimir Putin a susținut o conferință de presă separată.

El a afirmat că, în timpul întâlnirii, ambele părți și-au arătat hotărârea de a o înțelege pe cealaltă și că discuțiile au fost „foarte constructive”.

Președintele Rusiei a confirmat că a discutat cu Joe Biden și despre Ucraina. Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Putin a spus: „Nu cred că este ceva de discutat” cu privire la acest lucru.

Vladimir Putin a mai spus că atât ambasadorul SUA, cât și ambsadorul Rusiei se vor întoarce la posturile diplomatice.

Întrebat când se va întâmpla acest lucru, Putin a spus că este o problemă „strict tehnică”.

Putin a arătat că a discutat cu președintele SUA  despre securitatea cibernetică, iar aceasta este „extraordinar de importantă” pentru ambele țări.

El a mai spus că Rusia a furnizat „informații exhaustive” către SUA cu privire la presupuse atacuri cibernetice, dar că Statele Unite nu au răspuns.

Vladimir Putin a refuzat să rostească numele opozantului Alecsei Navalnîi, atunci când a fost întrebat, afirmând că „această persoană” s-a întors în Rusia pentru a fi reținut, pentru că știa că a încălcat legea

„A fost condamnat de două ori ”, a spus Vladimir Putin, adăugând că a „ignorat” legea și a încâlcat condițiile legii atunci când a plecat în străinătate, dar că s-a întors pentru a fi arestat.

Putin a spus că Joe Biden este „foarte diferit” de predecesorul său, Donald Trump. El a arătat că discuțiile au durat două ore, iar Biden este un politician „cu experiență”.

Despre Tratatul New Start, Putin a spus că ambele țări sunt responsabile de stabilitatea nucleară și că au convenit să analizeze modificările aduse acordului privind controlul armelor.

Prima rundă a summitului preşedinţilor american şi rus s-a încheiat după aproape două ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia TASS, citată de Reuters.

YouTube video player

După o scurtă pauză, discuţiile s-au reluat într-un format cu prezenţa mai multor membri ai delegaţiilor.

Mult aşteptata întâlnire care se desfăşoară într-o vilă pe malul lacului Geneva a început cu o scurtă strângere de mână şi câteva remarci ale lui Putin şi Biden şi ale gazdei summitului, preşedintele elveţian Guy Parmelin, care le-a urat celor doi lideri discuţii productive în ceea ce el a numit ”oraşul păcii”.

Într-un scurt dialog în faţa presei înaintea începerii discuţiilor, Putin i-a mulţumit lui Biden pentru iniţiativa de a avea acest summit.

„Ştiu că aţi făcut un drum lung, multă muncă. Totuşi, multe chestiuni care necesită discuţii la nivel înalt s-au acumulat în relaţiile ruso-americane”, a remarcat preşedintele rus.

„Cred că este întotdeauna mai bine să ne întâlnim faţă în faţă”, a apreciat la rândul său preşedintele american.

Summitul este prevăzut să dureze circa cinci ore, dar s-ar putea prelungi, dată fiind complexitatea discuţiilor. ”Agenda este atât de extinsă încât, cu siguranţă, va fi foarte greu să limităm discuţiile la patru sau cinci ore”, a explicat Peskov, potrivit agenţiei DPA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a admis că nici măcar în perioada sovietică nivelul contactelor dintre cele două părţi nu a fost atât de redus ca în prezent.

Biden a promis că va aborda deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Rusia, atacurile cibernetice şi interferenţele ruseşti în alegerile din SUA. Pe de altă parte, comentatorii se aşteaptă să fie iniţiate la acest summit noi negocieri privind dezarmarea nucleară şi controlul armelor strategice. Vor fi abordate multe alte chestiuni, inclusiv conflictele din Ucraina, Siria, Libia sau Afganistan, programul nuclear iranian şi teme geopolitice.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version