Vineri, 14 octombrie, în zi de sărbătoare – Sfânta Cuvioasă Parascheva -, SECUNDA continuă seria “INTERVIURI STELARE”, cu RADU VARIA.

radu varia cu dali-28

«Om de idei», mai mult ca sigur, de vreme ce viziunea sa despre arta lui Brâncuşi a schimbat total, cu trei decenii în urmă, în America, în Europa şi în Japonia, percepţia asupra creaţiei marelui sculptor, ridicându-i cota în numai trei luni de zile, din decembrie 1986 până în februarie 1987, cu nu mai puţin de 750 de milioane de dolari.

«Superstar», de asemenea, de vreme ce recentele sale colocvii despre artă cu Rareş Bogdan, pe Realitatea TV, după două decenii de când nu apărea la televiziune, au atins cote de audienţă inimaginabile.

«Om de idei, superstar» sunt cuvintele scrise de genialul artist Salvador Dali despre prietenul său Radu Varia, căruia de altfel, în 1972, i-a dedicat celebrul poem Da! României.

Radu DALI bun

Critic şi istoric de artă salutat din 1966 încoace de zeci şi zeci de ori de presa internaţională, începând cu Le Monde şi cu New York Times, Radu Varia s-a bucurat în 1998 de nu mai puţin de 11 nominalizări pentru Premiul Mondial Leonardo da Vinci şi a primit nu odată omagiul marilor acestei lumi.

Preşedintele Reagan: „Cartea Dumneavoastră va fi mândria Bibliotecii Ronald Reagan din California”.

Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, Preşedintele Mitterrand îi trimite o scrisoare de mulţumiri pentru a fi împiedicat instalarea în Piramida Luvrului, abia restructurat de I.M. Pei, a unui Cocoş atribuit lui Brâncuşi, care nu era operă originală.

Primeşte The Silver Medal of the Royal Scottish Academy cu ocazia conferinţei sale Brâncuşi, o mare experienţă spirituală, medalie decernată de numai 12 ori în 185 de ani.

Cu marele arhitect american de origine chineză I.M.Pei la expoziția Damian organizată de Radu Varia la Muzeul Guggenheim din New York, 1976
Cu marele arhitect american de origine chineză IMPei<br > la expoziția Damian organizată de Radu Varia<br > la Muzeul Guggenheim din New York 1976

La scurt timp după aceea este ales by unanimous vote Membru de Onoare al Academiei Regale „în virtutea eminentelor sale împliniri pe tărâmul istoriei artelor şi al manifestărilor artistice, în speranţa ca aceste împliniri să contribuie la progresul şi la onoarea Societăţii, la împlinirea Artei, şi pentru a cinsti demnitatea Profesorilor care ne îndrumă pe această cale. Mărturie această Diplomă, pe care o semnez, şi Sigiliul Academiei”. Regina Elisabeta.

Iar Emil Cioran îi scrie: „Mulţumesc pentru această carte, admirabilă din toate punctele de vedere, care m-a convertit la… Brâncuşi… Ne-ai revelat în sfârşit spiritul profund care era şi orgoliul fără măsură ce-l situează printre cei mari”.

Radu Varia, Mariana Nicolesco şi Horia Damian la Jaipur
<strong>Radu Varia Mariana Nicolesco şi Horia Damian la Jaipur<strong>

În 7 decembrie se vor împlini 30 de ani de la apariţia la New York, în 1986, a volumului său Brâncuşi, care a constituit un eveniment senzaţional, acesta fiind decretat Cartea Anului de bibliotecarii americani, de librarii americani, de cele 500 de publicaţii ale Grupului Hearst ca şi de cotidianul New York Times, pentru a nu mai vorbi de cele cinci pagini pe care i le-a consacrat New York Review of Books.

Cartea Brâncuşi a cunoscut mai multe ediţii americane, Gallimard a publicat-o la Paris iar New Art Seibu, la Tokio.

Radu Varia a fost Președintele Juriului Internaţional al Bienalei de la Paris (1971), Directorul Bienalei de la Sao Paolo (1973) și Comisarul României la Bienala de la Veneția (1993).

Continuarea, în interviul de vineri, 14 octombrie.

9-oct-2016-Prezentare-Interviu-Varia

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version