Programul Europa Digitală va ajuta la consolidarea economiei digitale a României şi la transformarea digitală a companiilor, potrivit preşedintelui Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.
Programul Europa Digitală (DIGITAL), axat pe facilitarea şi orientarea tehnologiilor digitale către companii, cetăţeni şi administraţii publice, a fost lansat în perioada 1-2 iunie, în cadrul conferinţei Leading the Digital Decade 2021.
„Prin acest program, vom putea genera beneficii concrete pentru consolidarea economiei digitale a României şi pentru transformarea digitală a companiilor. 122 milioane de euro sunt alocaţi pentru acţiuni de educaţie specializată şi competenţe digitale avansate în domenii cheie: date şi inteligenţă artificială, calcul de înaltă performanţă şi quantum computing. De programele de studiu vor putea beneficia toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv tinerii şi experţii IT din România. Astfel, vom contribui la crearea de noi locuri de muncă specializate, cu venituri foarte bune. De asemenea, avem disponibile 35 de milioane de euro, bani prevăzuţi în programul Europa Digitală pe o durată de 7 ani, pentru tranziţia digitală a mediului privat. Fondurile vor fi putea fi utilizate pentru transformarea digitală de întreprinderile mici şi mijlocii româneşti care vor fi sprijinte de centrele de inovare digitală. Autoritatea pentru Digitalizarea României a coordonat procedura de evaluare a acestor centre la nivel naţional şi le sprijină în continuare pentru a fi selectate ca parte a reţelei European Digital Innovation Hubs”, a spus Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, conform unui comunicat tranmis, luni.
Publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 11 mai 2021 (data la care s-a dat startul procesului de implementare), DIGITAL este primul program inclus în bugetul multi-anual al Uniunii Europene (2021-2027) dedicat în exclusivitate accelerării digitalizării.
Programul face parte dintre cele două priorităţi importante ale Comisiei – Europa mai ecologică şi mai digitală – şi are ca principal obiectiv autonomia tehnologică, astfel încât Europa să nu mai fie dependentă de sisteme şi soluţii provenite din alte continente.
Cu un buget global planificat de 7,5 miliarde de euro, acest program îşi propune să accelereze redresarea economică şi să modeleze transformarea digitală a societăţii şi economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici şi mijlocii.
Iniţiativele finanţate prin DIGITAL Europe se vor axa pe domenii cheie: inteligenţa artificială; securitatea cibernetică; calculul de înaltă performanţă (HPC); competenţe digitale; asigurarea unei utilizări largi a tehnologiilor digitale în întreaga economie, inclusiv prin intermediul reţelei de centre de inovare digitală (EDIH).
Programul Europa Digitală nu va aborda aceste provocări în mod izolat, ci va completa finanţarea disponibilă prin alte programe ale UE, se mai precizează în comunicat.