Experţii Bitdefender au identificat în România un atac cibernetic răspândit la scară globală: e-mail-uri de şantaj, prin care hackerii cer câte 1.250 de dolari ca să nu publice imagini compromiţătoare pe care aceștia le-ar deține cu victimele.

Un comunicat de presă al companiei, transmis joi, arată că atacul este răspândit la scară globală, însă cele mai mari volume, de peste 400.000 de e-mail-uri, sunt trimise către România, urmată de Italia şi Olanda.

„Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud şi sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional. Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare în speranţa că vor păcăli naivii să le cadă în plasă. Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor şi susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”, susţin specialiştii.

Similar cu alte campanii de şantaj identificate de cercetătorii Bitdefender, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin, iar cei şantajaţi sunt sfătuiţi de către atacatori să nu răspundă mesajului primit şi să evite să contacteze poliţia sau vreun furnizor de soluţii de securitate informatică.

O analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de către atacatori arată că aceştia folosesc multiple conturi pentru a primi bani, astfel încât să fie dificil de calculat câţi utilizatori au şi plătit sumele solicitate.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT. Fondată în anul 2001, compania are clienţi în 170 de ţări şi birouri pe toate continentele. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version