Cu un set de indicatori spectaculoși, Bucureștiul se află în topul orașelor cu cei mai mulți profesioniști care lucrează în industria de înaltă tehnologie (high-tech), care numără în prezent peste 70.000 de angajați, potrivit unei cercetări realizate de CBREîn regiunea Europei, Orientului Mijlociu și Africii (EMEA).

Capitala se plasează în categoria centrelor cele mai active din acest punct de vedere, alături de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta. De asemenea, din 2008 și până în prezent, capitala României a înregistrat una dintre cele mai importante creșteri din Europa a numărului de angajați din acest sector: 66%! Bucureștiul are în prezent un coeficient al numărului de profesioniști în domenii de înaltă tehnologie per oraș care se situează peste dublul mediei din Uniunea Europeană.

Studiul a inclus peste 250 de orașe, dintre care au fost evidențiate 40 de centre importante în ceea ce privește forța de muncă din înalta tehnologie. Acestea au fost cuprinse în patru categorii bazate pe numărul angajaților, sub-categoriile industriei și ritmul de creștere. Industria de înaltă tehnologie a fost divizată în zece sub-categorii: sectorul software, sectorul serviciilor IT, telecom, hardware, companii care oferă servicii online (web), comerțul electronic, servicii digitale (marketing și advertising digital, precum și media care se concentrează pe elementul digital), producția de jocuri și aplicații pentru calculator (gaming), servicii fintech și servicii de securitate cibernetică.

La nivelul Bucureștiului, cei mai mulți angajați din industria de înaltă tehnologie lucreză în software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) și securitate cibernetică (8%). Sectorul de înaltă tehnologie din București este dominat de mari companii internaționale, ca rezultat al consolidării statutului său ca mare furnizor pentru forța de muncă din acest domeniu. Printre cei mai importanți angajatori din capitală sunt marile companii de software, telecomunicații și servicii IT, cu jucători majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de vârstă, industria high-tech bucureșteană este dominată de generația milenialilor (25 – 34 ani), în contrast cu alte orașe care fac parte din categoria celor mai importante orașe în ce privește forța de muncă din acest sector și unde balanța se înclină către profesioniștii cu o experiență mai mare. Acest decalaj este cauzat de creșterea extraordinară pe care industria de înaltă tehnologie a înregistrat-o în România în ultima decadă. Spre exemplu, în ultimii cinci ani, CBRE Romania a oferit consultanță și reprezentare pentru nume importante din această industrie, însumând peste 163.000 m2, din care 50.000 m2 au fost realizați doar în 2017 și 2018.

Concluziile studiului au relevat că 40 de orașe pot fi clasificate ca poluri unde se concentrează forța de muncă din industria de înaltă tehnologie și care reprezintă piețe de interes pentru marile companii din domeniu. Acestea au fost clasificate în patru categorii, în funcție de mai mulți factori, printre care numărul angajaților raportat la numărul de locuitori și ritmul de creștere.

Astfel, cele mai active poluri sunt constituite de orașele – capitale sau centre de afaceri – unde lucrează peste 70.000 de profesioniști și printre care se regăsesc Londra, Madrid, Dublin, Paris, Budapesta și București. A doua categorie cuprinde polurile importante, adică orașe care au între 50.000 și 70.000 de angajați, cum sunt Zurich, Praga, Rotterdam sau Viena. Cel de-al treilea grup este reprezentat de centrele de dimensiuni normale, care au între 20.000 și 50.000 de angajați, printre care se află Oslo, Hamburg, Geneva și Bruxelles. Orașele care au manifestat o creștere a numărului de angajați din sectorul înaltei tehnologii de peste 10% începând din 2010 și pentru care este prognozată continuarea creșterii și în următorii cinci ani, intră în cea de-a patra categorie, care include nume ca: Florența, Cracovia, Leeds sau Porto.

“Considerăm că acest studiu complex, realizat cu efortul concertat a sute de angajați CBRE din toată zona EMEA, va fi de real ajutor pentru foarte multe companii din domeniul înaltei tehnologii, dar și pentru dezvoltatorii imobiliari. Este extrem de important să știi care sunt cele mai importante piețe din această industrie și să le cunoști specificul economic, social și particularitățile forței de muncă. Pentru România, rezultatele studiului sunt o veste excelentă, care ne reconfirmă statutul privilegiat în ce privește creșterea industriei de înaltă tehnologie și a forței de muncă din sectorul IT și domeniile conexe”, a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.

author avatar
Focus Economic
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version