Cu numeroase pârtii bine întreținute și un sezon de schi favorizat de climatul specific regiunii, Harghita a devenit una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor pe timpul iernii.
Zona este renumită pentru peisajele spectaculoase și condițiile naturale excelente pentru sporturile de iarnă, iar prețurile sunt accesibile pentru iubitorii de schi și snowboard.
În ultimul an, peste 15 milioane de euro au fost investite în proiectele turistice din județ, de la modernizarea unor hoteluri de lux, la construirea unor facilități de agrement, care au permis dezvoltarea unor structuri pentru sporturile de iarnă.
Stațiunile județului dispun de 16 pârtii de schi funcționale, însumând peste 24 de kilometri de domeniu schiabil, o zonă mai mult decât generoasă pentru cei care vor să se bucure de distracție pe zăpadă. Pârtiile sunt potrivite pentru toate nivelurile de experiență, de la începători până la avansați, iar fiecare dintre ele oferă peisaje uimitoare și o atmosferă de poveste, care ne amintesc de iernile petrecute în copilărie. Cei care vor să învețe să schieze sau să se dea cu placa pot beneficia de ajutorul instructorilor specializați, Harghita având atât infrastructura, cât și condițiile meteo perfecte pentru cei care vor să descopere secretele sporturilor de iarnă.
Mai mult decât atât, pârtiile sunt dotate cu instalații de zăpadă artificială, asigurând condiții optime de schi chiar și în perioadele cu precipitații reduse.
Cât costă distracția pe pârtie
Sezonul actual de schi a început în Harghita la sfârșitul lunii decembrie și, conform experienței din anii trecuți, se estimează că va dura până la mijlocul lunii martie, factor ce poate poate varia și în funcție de condițiile meteorologice. Județul oferă unul dintre lungi sezoane de schi din România, mai ales că altitudinea maximă de 1801 metri de la Harghita Mădăraș asigură temperaturi scăzute și condiții excelente pentru menținerea zăpezii.
Prin urmare, cei care doresc să se bucure iarna aceasta de un sejur la schi pot opta pentru Harghita, care, pe lângă infrastructură și vreme favorabilă, are și marele avantaj al unor prețuri mai mici. În plus, cu pass-ul Ski Harghita, care deservește o regiune de schi formată din șase locații diferite din județ, cu pârtiile aferente lor, turiștii pot schia cu o singură cartelă cumpărată în toate zonele incluse în această inițiativă.
De exemplu, pentru o zi întreagă de schi, prețurile pentru un card Ski Harghita pot varia între 80 și 100 de lei, în funcție de stațiune și de perioada anului, un tarif accesibil, sub media celor din stațiunile de pe Valea Prahovei, mai ales în condițiile în care județul oferă printre cele mai bune pârtii din țară. Prin folosirea pass-ului SkiHarghita, turiștii pot strânge puncte pentru a beneficia de reduceri la abonamentele și serviciile de pe pârtiile din județ. În același timp, prețul pentru urcarea pe pârtie cu teleschiul sau telescaunul este, de obicei, între 10 și 20 de lei pe urcare.
De asemenea, turiștii trebuie să știe că nu e necesar să vină cu propriul echipament în Harghita, mai ales dacă vin la schi pentru prima dată și vor întâi să vadă cum se simt pe pârtie. Prețurile pentru închirierea echipamentului de schi sunt destul de accesibile și variază între 30 și 80 de lei pe zi, în funcție de tipul de sport practicat, iar lecțiile, care pot fi private sau de grup, cu instructorii locali costă între 60 și 150 de lei pe oră.
La capitolul cazare, Harghita dispune de o varietate de unități pentru toate gusturile, de la hoteluri și pensiuni de 3 stele, la hoteluri și complexuri premium. Prețurile pentru o cameră dublă la un hotel obișnuit variază între 100 și 250 lei pe noapte în extrasezon și între 200 și 400 lei în sezonul de vârf (decembrie-martie). În cazul hotelurilor de 4 stele, cazarea într-o cameră dublă poate costa între 350 și 600 de lei pe noapte, în funcție de facilitățile oferite, iar vilele și cabanele private pot fi inchiriate cu până la 500-800 de lei pe noapte.