Am avut privilegiul, la începutul anilor 90, să lucrez mai mulţi ani în sud-vestul Germaniei ca inginer constructor. Familia fiind în România, lunar veneam acasă cu autoturismul. În multe alte weekend-uri am vizitat, avid după nou ca orice român de atunci, ţările învecinate – Franţa, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg.
Şi totusi, atracţia supremă a fost ţara cantoanelor: Elveţia, o destinaţie turistică premium – atunci şi acum pentru orice turist român, european sau din cele mai îndepărtate ţări, din America sau Asia.
Zilele trecute, la final de octombrie, am fost în interes de serviciu în colţul sud vestic al Germaniei.
De aici au fost doar câţiva km până în zona celor trei ţări – Germania, Franţa şi Elvetia, în mod special oraşele unde se merge cu tramvaiul dintr-o ţară în alta – din Weil am Rhein (Germania) spre Basel (Elveţia).
Elveţia, republica federală cu democraţie directă (referendală), stat neutru, este condusă de un consiliu federal (conducere colectivă), are patru limbi oficiale, 8,25 mil. locuitori la o suprafaţă de 41.285 kmp (cât 5 judeţe medii româneşti) şi un PIB de peste 400 miliarde franci (50.000 de franci pe locuitor/an).
Oraşul-canton Basel este extrem de atractiv, amplasat pe malul Rinului. Se evidenţiază economic cu industria chimică, farmaceutică, constructoare de maşini, înnobilare metale, produse alimentare – delicatese. Are un PIB de 170 mld. franci şi 20% din exportul Elveţiei. Prima universitate din Basel s-a înfiinţat în anul 1460…
La nici 100 km distanţă spre sud am vizitat unul dintre cele mai frumoase oraşe elveţiene: Lucerna, amplasat pe malul lacului celor 4 cantoane, în Elveţia centrală.
Lucerna are circa 80.000 de locuitori iar oraşul este o bijuterie turistică: extrem de cochet, cu clădiri istorice dar şi moderne, cu multe ambarcaţiuni pitoreşti. În concluzie, un oraş al superlativelor, demn de vizitat.
Lacul celor 4 cantoane este al patrulea ca mărime din Elveţia, dar cred că cel mai frumos.
Are suprafaţa de 113 kmp, 214 metri adâncime maximă şi lungimea malurilor de 162 km.
Alpii elveţieni din zonă care străjuiesc acest lac de un pitoresc unic, cu virfurile Rigi, Pillatus, Stanserhorn (înălţime de peste 2000 m). Este un obiectiv turistic accesibil şi de neuitat.
Iar imaginile foto ale lacului Vierwaldstaettersee (în germană „lacul celor 4 cantoane”) vorbesc de la sine.