Din martie, clădirea Muzeului Național al Țăranului Român intră în consolidare, pentru a fi pusă în siguranţă în caz de cutremur.

muzeul-taranului-roman
sursă foto radorro

Muzeul nu se va închide publicului.

Lucrările vor dura cel puțin doi ani și jumătate iar costul lor va fi de aproape 6 milioane de euro, bani obținuți de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, potrivit Agerpres.

Împrumutul a fost contractat de Ministerul Culturii.

Clădirea MNȚR este amplasată în Piața Victoriei din București, alături de Muzeul “Grigore Antipa” și de Muzeul de Geologie.

Piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea “neo-românească” a Muzeului de la Șosea – cum îl vor numi multă vreme bucureștenii – a fost pusă în anul 1912.

În baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906 semnat de regele Carol I, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, care a funcționat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, potrivit informaţiilor de pe site-ul MTNR.

De întocmirea proiectului și conducerea lucrărilor s-a ocupat arhitectul N. Ghika-Budești, strălucit reprezentant al școlii autohtone de arhitectură care, potrivit opțiunii muzeologice a etnografului și directorului Alexandru Tzigara-Samurcaș, trebuia să înalțe “un palat al artei pământene”, dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârșite întreruperi, lucrările se va finaliza în 1941.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version