Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediţia 2019, o serie de activităţi care includ expoziţii temporare, activităţi de colectare a insectelor nocturne şi de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum şi alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoaşterii!
Programul special al Nopţii Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 18 mai, la ora 18:00 şi se va termina la ora 24:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziţia permanentă a Muzeului va fi gratuit.
Sâmbătă, 18 mai, în intervalul orar 10:00 – 18:00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” va fi închis.
În această seară, vizitatorii vor avea ocazia să admire expoziţia temporară “Rugby, Natural!”, manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, care va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 30 iunie 2019.
Natura în ansamblul său este preţuită de oameni în multe moduri. Specii rare de plante sau animale sunt apreciate şi le sunt atribuite semnificaţii culturale puternice pentru diferite populaţii umane. Acest lucru este reflectat în arta heraldică; simboluri naturale sunt extrem de comune în stemele statelor, oraşelor, familiilor, echipelor sportive, etc.
Expoziţia temporară “Rugby, Natural!”, găzduită de Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti şi realizată de Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, prezintă elementele naturale identificate în emblemele diferitelor echipe naţionale de rugby şi explică valoarea culturală a simbolurilor naturale, pentru ţările şi populaţiile respective. Veţi putea astfel cunoaşte originea naturală şi istorică a emblemelor fiecărei echipe, de la cocoş la scai, de la cireş la antilopa săritoare… Ludică şi uimitoare, o escapadă în lumea balonului oval!
Între orele 18:40 şi 19:00, “Cel mai mic muzeu din România” va putea fi admirat în faţa intrării principale a Muzeului Antipa! Evenimentul constă în expunerea timp de 20 minute a unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal. Piesa expusă, un blazon al identităţii şi prezenţei scenice a Corului Naţional de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” este unul dintre cele mai celebre costume din viaţa culturală a României. Vizionarea costumului va fi însoţită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programul Naţional Cantus Mundi), neconvenţional, menit să însufleţească experienţa publicului cu emoţie şi voioşie şi să aducă muzica, arta costumului şi istoria unui simbol cultural în spaţiu public.
Începând cu ora 21:30 şi până la 22:30 vă invităm în curtea muzeului să participaţi la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiştilor din muzeu. Cu această ocazie veţi putea descoperi importanţa activităţii de colectare a materialului biologic, care oferă o imagine mai exactă asupra diversităţii excepţionale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne.
Tot în această seară vă invităm să aflaţi de la cercetătorii Muzeului mai multe informaţii şi curiozităţi despre lilieci, şi să descoperiţi cum comunică micile vietăţi cu care ne întâlnim noaptea, într-o serie de activităţi desfăşurate în curtea Muzeului între orele 22:00 şi 23:00.
Demonstraţiile realizate de către cercetătorii Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” se vor face numai în condiţii meteo favorabile.
Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor la Antipa oferă şi alte surprize plăcute: astfel,Questo pune la dispoziţia vizitatorilor un traseu muzeal digital care pot fi explorat gratuit, cât timp aşteaptă la intrarea în muzeu, precum şi un alt proiect special gândit pentru a face cât mai prietenoasă interacţiunea între vizitatori şi muzeu.
Aplicaţia Questo poate fi descărcată accesând link-ul http://onelink.to/questo.