Peste 100 de alpiniști – cei mai valoroşi din România -, aflați la început de drum sau care, de-a lungul vieții, au scris pagini de istorie, s-au întâlnit sâmbătă la Buşteni, într-o Gală a Alpinismului Românesc.

gala alpinismului 1

Evenimentul, având ca tematică “Echipe româneşti în Trilogia Alpilor”, a reunit trei generații de alpinişti, între care veterani peste 85 de ani.

Organizatorii îşi propun ca orașul de la poalele Bucegilor să devină capitală a acestui sport.

Zsolt Torok a fost în 2013 liderul expediției Nanga Parbat, care a adus României cea mai mare perfomanță de echipă în acest domeniu.

“Prin acest eveniment aflat la prima ediție am vrut să arătăm că în România se promovează valorile! Cu toţii am simţit acest lucru la Buşteni, unde i-am sărbătorit nu doar pe cei care, au reuşit să se înalţe acolo unde “pasărea zboară liber”, ci şi pe cei care cred că în această ţară valorile pot fi suţinute şi apreciate. Fiecare poveste a celor prezenţi aici transmite o energie creatoare, cu valoare în special în formarea caracterelor tinerilor.  Dar este nevoie de mai mult, este nevoie de implicare inclusiv a factorilor decizionali pentru finanțarea și promovarea acestei ramuri sportive”, a declarat el.

Zsolt Torok este, alături de Alexandru Găvan și Teo Vlad, unul dintre alpiniștii români aflați în plină ascensiune pe cel mai înalt vârf al planetei, Mont Everest, în momentul puternicului cutremur din Nepal în care și-au pierdut viața mii de persoane.

gala alpinismului

De altfel, Alexandru Găvan a fost prezent la evenimentul de la Bușteni, unde a primit titlul de Ambasador Onorific al Alpinismului, alături de Cătălin Crețu, Teofil Vlad.

“Muntele nu se urcă numai cu pioleți și echipament, ci și cu smerenie”, a spus în cuvântul său, Alexandru Găvan.

La eveniment au fost prezenți, între alți alpiniști de elită, Enache Felicia, Alexandru Floricioiu, Mitică Chivu – Maeștri Emeriți ai Sportului, Mircea Opriş – Şef Salvamont România și Maestru Emerit al Sportului, Nae Cojeanu – Şef Salvamont Sinaia, Emil Coliban și Andrei Beleaua.

Din cei 28 de alpinişti români cu reușite în vestita Trilogie a Alpilor au fost prezenți 17 alpiniști, dintre care: Andrei Beleaua, Emil Coliban, Zsolt Torok, Marc Daniel, Szocs  Imre, Szikszai Attila.

gala alpinismului 2

Trilogia Alpilor reprezintă una dintre cele mai cunoscute provocări ale alpinismului, “examenul de admitere”, piatră de încercare pentru majoritatea elitei mondiale din acest sport și cuprinde parcurgerea a trei mari pereți nordici din Alpi.

Trilogia înseamnă Peretele Nordic Eiger, Grandes Jorasses, Matterhorn, care, cumulat, au peste 4.000 de metri de ascensiune în verticală, printre avalanșe, căderi de pietre, hornuri și fisuri înghețate, precum și ghețari suspendați.

‘Trilogia Alpilor este poligonul ambitiilor si piatra de încercare, înseamnă anduranță, imaginație, curaj, dărzenie, un pic de nebunie și supraviețuire’, a precizat Zsolt Torok.

La finalul evenimentului, alpinistul Zsolt Torok a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului  Buşteni.

Evenimentul a fost sponsorizat de firma Gravity și a avut ca parteneri Clubul Alpin Român şi Primăria Oraşului Buşteni.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version