A treia ediție “Ceau, Cinema!”, ce va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat), va aduce, pe lângă proiecţiile de film, un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina.
“Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.
Şase filme din Austria, Croaţia, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului:
- „Cei care cad au aripi” („Those Who Fall Have Wings”) – Austria -, cel de-al doilea film al regizorului şi muzicianului Peter Brunner, câştigător al Premiului Special al Juriului la Karlovy Vary în 2015. Este un film poetic şi senzorial despre o adolescentă cu o sensibilitate aparte care începe să ia contact cu greutăţile existenţei.
- „Soră-mea” („These Daughters of Mine”), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, are în distribuţie câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Un film cu un subiect universal și emoționant: încercarea a două surori de a face faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.
- „Cântarea Cântărilor” („Song of Songs”), al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, stabilită în Germania. Proiectat în festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Toronto sau Salonic şi lăudat pentru stilul său îndrăzneţ şi neconvenţional, filmul spune povestea unei fete şi a unui băiat care fac o pasiune tăcută unul pentru celălalt, într-o comunitate evreiască la începutul secolului 20.
- Prezentat în 2015 în proiecţie specială la Cannes, unde a fost nominalizat pentru Camera d’Or, şi în competiţia de la Sarajevo, „Panama” este debutul tânărului regizor sârb Pavle Vuckovic. Un film extrem de actual, pulsând de viaţă şi pasiune, despre obsesia mistuitoare a unui tânăr pentru o fată atrăgătoare şi misterioasă.
- Din Rusia vine o proaspătă şi revigorantă descoperire, „Front rece” („Cold Front”), debutul în regie al unui fost influent critic de film, Roman Volobuev. Un thriller sentimental, în care relaţia unui cuplu plictisit – şi retras pentru vacanţa de iarnă într-o casă izolată la malul mării, în nordul Franţei – este pusă la încercare de apariţia unei rusoaice frumoase, cu intenţii nu foarte clare.
- Prezent în festivalurile de la Varşovia, Belgrad sau Sofia, „Viaţa e o trompetă” („Life is a Trumpet”) este al treilea lungmetraj al lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. Deopotrivă emoţionant şi plin de umor, „Viaţa e o trompetă” este o reconfortantă dramedie despre problemele şi relaţiile complicate dintr-o familie contemporană.
Juriul este alcătuit din actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu. Marele Premiu va fi în valoare de 1.000 euro.
Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.
În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).
Românești
Printre evenimentele dedicate cinematografiei române se numără:
- „Bacalaureat” – care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes
- „România: patru patrii” – cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon
- o proiecţie aniversară cu „Marfa şi banii”, de Cristi Puiu, în prezenţa actorului Alexandru Papadopol
- emoționantul “Doar o răsuflare”, al Monicăi Lăzurean-Gorgan
- “Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc, ce tratează o problemă dureroasă: lipsa cinematografelor de artă
- „Occident” (2002) – lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu
- mediumetrajul independent „Film pentru prieteni” este, probabil, cel mai puțin cunoscut film al lui Radu Jude.
Evenimente conexe
„Timeshards”, noua lucrare video-muzicală a timișorenilor din trupa Thy Veils, va putea fi văzută și ascultată vineri, 15 iulie, la Grădina de Vară Capitol din Timișoara, ca aperitiv la proiecția filmului „Belgica”, de Felix van Groeningen.
„Timeshards” conține în premieră secvențe din noua direcție muzicală, lucrări video pregătite pentru Festivalul Sziget 2016, dar și materiale surpriză. Thy Veils este singura trupă din România invitată să performeze la Festivalul Sziget pentru al treilea an consecutiv.
Pasionaţii de bandă desenată vor putea participa vineri, 15 iulie, în spaţiul AMBASADA din Timişoara, la un atelier coordonat de Sorina Vazelina, grafician și ilustratoare. “La atelierul de BD vom trece printr-o scurtă prezentare a mediului mirobolant care este comix-ul și vom mâzgăli cadre ce distilează timpul în spațiu, printre clipe dilatate de temperatură”, le promite Sorina Vazelina participanţilor. Intrarea este liberă. Printre proiectele în care s-a implicat Sorina Vazelina se numără identitatea vizuală pentru Noaptea Albă a Galeriilor (București) sau compendiul de benzi desenate „The Book of George”.
Regizorul Răzvan Georgescu, membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, va susţine un workshop despre filmul documentar, cu accent pe alegerea perspectivei narative. Atelierul – intitulat “Dilema muştei. Perspective narative în filmul documentar” – va avea loc sâmbătă, 16 iulie, în spaţiul AMBASADA din Timişoara, iar intrarea va fi liberă. Răzvan Georgescu este autorul unor filme premiate precum “Testimonial” (2008) sau “Paşaport de Germania” (2014).
Tot sâmbătă, 16 iulie, la AMBASADA, publicul va putea participa la o întâlnire relaxată cu cei trei membri ai juriului Competiției: actrița Alina Ilea, actorul Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu.
La 20 de ani de la înființare, trupa Blazzaj, care a cântat „imnul” Ceau, Cinema!, va susține duminică, 17 iulie, un concert cu intrare liberă pe stadionul din Gottlob, în aceeași formulă binecunoscută de ironie și energie.