Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin și ofițerii de poliție judiciară de la SCCO Caraș-Severin au efectuat, joi, 17 percheziții în municipiul Caransebeș.

Au fost vizate în speciale domiciliile unor suspecți de comiterea infracțiunii de trafic cu etnobotanice importate din China.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la începutul anului 2018, pe raza municipiului Caransebeș, s-a constituit un grup infracțional organizat care, în scurt timp, a ”acaparat” piața de desfacere a substanțelor susceptibile a avea efect psihoactiv din regiune.

Gruparea și-a extins rapid acțiunea și în zona municipiului Reșița și a orașului Oțelu Roșu, devenind principala sursă de furnizare de astfel de substanțe pe o ”piață” aflată în continuă creștere.

În cadrul operațiunii denumită generic ”SHANGHAI” au fost identificate, până în prezent, un număr de 13 persoane, față de care s-a început urmărirea penală, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, iar față de două dintre acestea și pentru trafic de droguri de mare risc.

În fapt, s-a stabilit că gruparea era coordonată de către un suspect din muncipiul Caransebeș care a inițiat grupul infracțional prin atragerea mai multor persoane cu preocupări în procurarea/producerea/distribuirea de produse susceptibile a avea efect psihoactiv, unele dintre ele cercetate și în trecut pentru astfel de infracţiuni.

Grupul infracțional era structurat pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală.

Aprovizionarea cu substanțele psihoactive se efectua prin intermediul internetului, de pe diferite site-uri de profil, în principal din China. După ce se procura substanța activă, aceasta era prelucrată pe plan local, prin amestec cu diverși solvenți, cum ar fi acetona și alte substanțe toxice, și impregnarea pe fragmente vegetale, de regulă provenite din plicurile de ceai.

Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv erau vândute ulterior în rândul tinerilor de pe raza localităților Caransebeș, Reșița sau Oțelu-Roșu, la prețuri cuprinse între 30-60 lei/doza, în funcție de cantitatea dorită, în diverse ambalaje (țiplă, staniol,ș.a) la doze de 0,2 – 1 gram.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite 150 de grame de substanță psihoactivă în stare pură (ce putea fi folosită la prepararea a peste 1.000 de doze), doze pregătite pentru vânzare și bunuri folosite la prepararea drogurilor și a substanțelor psihoactive.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2025 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version