A patra încercare a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, de a valida numirea procurorului Adina Florea la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților a eșuat, miercuri, din lipsă de cvorum, astfel că boicotul celor 7 membri ai CSM care refuză să vină la ședință se dovedește unul de succes.
În aceste condiții, plenul CSM a fost amânat, miercuri, pentru săptămâna viitoare.
De data aceasta, au lipsit 5 membri ai CSM, între care și procurorul general interimar, Bogdan Licu, acesta neprezentându-se nici luni.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, s-a declarat “mâhnită și nemulțumită” că și astăzi a venit la CSM “ca să aibă de unde pleca”.
“Din nefericire, am venit ca să am de unde pleca și eu vă spun că este mai mult decât regretabil că se continuă cu această atitudine și vă relatez ce s-a întâmplat în interior. După închiderea ședinței de două minute sau cât a durat această ședință, am rugat-o pe doamna președintă să ne spună pentru săptămâna viitoare ora și ziua și agenda, moment în care s-a ridicat și a spus, citez: <<Este atributul președintelui și că sigur o să se consulte în principal cu membrii care sunt permanenți>>. Nu prea am înțeles ce înseamnă asta, pentru că fiecare membru e membru cu drepturi depline”, a spus ministrul Justiției, Ana Birchall, la ieșirea din sediul CSM.
Birchall a admonestat-o public pe Lia Savonea, șefa CSM: “Îmi permit, cu umilință, cu politețe, dar cu deschidere spre dialog, să spun că este și atributul președintelui CSM de a găsi consens, de a pune capăt tonului agresiv, de a pune capăt scandalului, de a încerca să găsească o soluție chiar dacă este dificil de găsit și de a încerca să meargă pe calea dialogului, pentru că este evident că această atitudine și ce se întâmplă de câteva săptămâni nu face bine justiției”.
“Să facă tot ceea ce poate pentru a găsi această cale de dialog, pentru că este responsabilitatea președintelui CSM. Mă gândeam să încerc să am o întâlnire informală pentru a încerca să găsim o cale de mijloc pentru a merge mai departe”, a insistat Birchall.
Savonea: Nu sunt tensiuni, că sunt relații absolut instituționale
Savonea a declarat însă, înainte de ședința de plen, că nu sunt tensiuni între ea și ministrul Justiției: “Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relații absolut instituționale și nu se poate vorbi despre tensiuni. (…) Eu mă aștept să fie cvorum. Nu numai pentru validarea concursului de la Secția pentru investigare, ci și pentru rezolvarea situației de la INM și a unor colegi care au situații în așteptare”.
“Cred că în timp ați putea să înțelegeți profilul meu, să îmi știți comportamentul. Nu sunt adepta teatrului scurt sau scenetelor în fața dumneavoastră. Am o relație bună cu doamna ministru și fiecare răspunde pentru felul în care înțelege să se poziționeze”, a asigurat ea.
Șapte membri ai CSM – Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului – au boicotat plenul, cerând amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.