Direcția Generală Anticorupție (DGA) desfășoară activități de informare, educație anticorupție, etică și integritate organizațională, în 9 decembrie, de Ziua Internaţională Anticorupție.
Iată precizările DGA:
Se împlinesc 16 ani de când, în întreaga lume, se sărbătorește la data de 9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție, stabilită de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.
În acest context, pentru conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a celorlalte categorii de public cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru, Direcția Generală Anticorupție organizează o serie de activități de informare și educație anticorupție prin intermediul structurilor proprii specializate, în parteneriat cu instituții publice din țară, dar și din Republica Moldova.
Astfel, la inițiativa Serviciului protecție internă și anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, sub deviza “Împreună împotriva corupției”, astăzi va avea loc o amplă campanie de informare și conștientizare anticorupție pe frontiera de est a României. Activitatea, organizată în comun de cele două instituții anticorupție partenere, beneficiază de sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din România și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din R. Moldova și vizează informarea cetățenilor care tranzitează cele mai importante puncte de trecere a frontierei situate în județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați cu privire la modalitățile de sesizare a infracțiunilor de corupție și riscurile implicării în astfel de fapte. În mod concret, echipe comune alcătuite din ofițeri D.G.A. din cele 4 județe, omologi SPIA și polițiști de frontieră români și moldoveni vor acționa în intervalul orar 10.00 – 13.00 în punctele de frontieră Oancea – Cahul, Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Stânca – Costești. Cetățenii care vor tranzita aceste puncte vor fi întâmpinați de ofițerii anticorupție din cele două state cu informații utile și materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I.
Totodată, în București, are loc seminarul Consilierul de etică/integritate, o întâlnire a reprezentanților unității noastre cu consilierii pentru integritate din structurile Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București, este deja unul de tradiție, dat fiind că se află la a patra ediție și are drept scop identificarea celor mai bune mecanisme de implementare a măsurilor anticorupție, astfel încât să conducă la creșterea nivelului de integritate al funcționarilor din instituția pe care o reprezintă.
Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție vor continua și în zilele următoare cu Conferința Internațională “Inițiativa regională în Etică Organizațională și Integritate”, organizată de Direcția Generală Anticorupție, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România, la Poiana Brașov. La conferință participă omologi din cadrul agențiilor anticorupție partenere din Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Grecia, reprezentanți ai OSCE și ai organizațiilor nonguvernamentale de luptă împotriva corupției din România, care vor pune în discuție aspecte legate de infrastructura, respectiv mecanismul de asigurare a eticii organizaționale existent la acest moment în România și în celelalte state, implicarea ONG-urilor interesate în domeniul eticii organizaționale și politici de promovare a eticii în Europa în vederea identificării celor mai eficiente mecanisme pentru prevenirea și combaterea corupției interne și transfrontaliere, precum și oportunitatea dezvoltării unor proiecte comune regionale pentru stimularea eticii și integrității organizaționale.
Tot astăzi, în Capitală, Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov desfășoară, în parteneriat cu Instituţiile Prefectului Municipiului Bucureşti şi Judeţului Ilfov, activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor şi a funcţionarilor Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Bucureşti şi Ilfov. Activităţile sunt organizate simultan la sediile instituţiilor menţionate, din Mall Plaza România şi Mall Park Lake şi constau în diseminarea de mesaje, atât către cetăţeni, ca principali beneficiari ai unor servicii publice concrete şi de calitate, cât şi către furnizorii acestora.
Activități similare sunt organizate pe parcursul acestor zile de către serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării.
Printre acestea, menționăm Serviciul Județean Anticorupție Neamț care organizează, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț o activitate în cadrul Campaniei naționale anticorupție Tu poți face lumină. Astăzi, elevii Liceelor “Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, „Roman Vodă” din Roman, „Petru Rareș” din Piatra Neamț și „Carol I” din Bicaz vor decreta instituțiile școlare zone libere de corupție și vor forma, simultan, la ora 12.00, un lanț uman în jurul fiecărei școli, în timp ce primăriile din cele patru orașe vor aprinde iluminatul public stradal din zonele respective, timp de 10 minute. Activitatea întărește în mod simbolic mesajul campaniei Tu poți face lumină, pentru o societate ai cărei membri iau atitudine pentru integritate.
Sesiuni de informare și educație anticorupție, precum și concursuri sportive sau evenimente cultural-artistice adresate elevilor sau altor categorii de public sunt organizate de ofițerii D.G.A. din toate structurile județene, mesajul fiind unul comun, acela de respect pentru integritate.
Prin toate aceste acțiuni, dorim responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi a sesiza autoritățile în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie.
În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim lini Call center anticorupţiea D.G.A. – 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.
Întrucât trebuie să fim conștienți de faptul că informarea și educarea nu sunt scopuri în sine, ci un antidot eficient la corupție, invităm pe toți cetățenii să fie responsabili și să ia atitudine împotriva infracțiunilor de corupție.