ÎCCJ i-a ridicat fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, controlul judiciar cu toate măsurile impuse de Adina Florea.
“Acum pot să părăsesc țara, s-a revocat controlul judiciar, s-a admis contestația mea”, a declarat Laura Codruța Kovesi miercuri seară la ora 18.30, la ieșirea de la instanța supremă.
Astfel, instanța supremă a admis contestația depusă de Kovesi împotriva controlului judiciar impus împotriva ei de Adina Florea, procuror-șef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Ședința de judecată s-a ținut cu ușile închise și a durat două ore și jumătate, timp în care părțile și-au susținut punctele de vedere.
Kovesi a declarat la ieșire că instanța a rămas în pronunțare: “Am făcut o contestație în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condițiile prevăzute de lege. Eu voi respecta decizia instanței, indiferent care va fi aceasta (…) Aștept rezultatul negocierilor dintre Consiliu și Parlament privind procurorul-șef european. Ceea ce se întâmplă azi face parte din campania de denigrare și hărțuire a mea. Sunt și alți procurori și judecători atacați zilnic pentru că ne-am făcut treaba și unii vor să fure liniștiți în continuare. Ei atacă șefii pentru a da astfel un semnal și celorlalți. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzații nu sunt fondate”.
Acuzată că a cerut bani de la Ghiță să-l aducă în țară pe escrocul FNI
Adina Florea o acuză pe fosta șefă a DNA că a cerut și luat mită de la Ghiță peste 200.000 de lei pentru plata avionului care l-a adus în țară pe escrocul Nicolae Popa, fugit în Indonezia ca să scape de închisoare.
Alte capete de acuzare sunt abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.
- Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
- Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
- Să se prezinte la Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
- Să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
- Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție;
- Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane și martori;
- Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Kovesi s-a prezentat deja de două ori la Secția 18 de Poliție pentru a semna controlul judiciar.
A 3-a rundă de negocieri pentru șefia Parchetului European, cu Kovesi favorită
Joi are loc a treia rundă de negiocieri între reprezentanții Parlamentului european și consiliul UE pentru funcția de șef al Parchetului European.
În timp ce PE o susține pe Kovesi, Consiliul UE, a cărui președinție este deținuă de România, prin Guvernul Dăncilă, o sabotează pe Kovesi și susține candidatul francez.
Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea ”prin orice mijloc” a numirii ei. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat Kovesi. Ea a adăugat că această campanie este și un semnal pentru colegii ei din magistratură.