Adina Florea, procurorul-şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, va fi verificată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, pentru a constata dacă aceasta a comis abateri disciplinare atunci când a cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să-i transmită dosarul Tel Drum.
Secţia pentru procurori a CSM va lua în discuţie cererea lui Lazăr la şedinţa de săptămâna viitoare.
„Am sesizat CSM cu constatările făcute cu ocazia soluţionării conflictului de competenţă”, a precizat, pentru Mediafax, Augustin Lazăr.
Procurorul general a fost sesizat de șeful DNA, Nistor Călin, în legătură cu cele 4 cereri ale Adinei Florea de a-i oreda dosarul Tel Drum. Ultima oară, Adina Florea a invocat faptul că îi trebuie dosarul pentru că ar fi „mijloc de probă” în soluţionarea dosarului nr. 1164/P/2018 deschis ca urmare a denunţului anonim formulat pe numele lui Ştefan Iulian – care, este de fapt actorul din secolul XIX care l-a jucat pe Ghiţă Pristanda în „O scrisoare pierdută”, remarcă G4Media.
Pe 13 martie 2019, procurorul general anunţa că a decis că Direcţia Naţională Anticorupţie este structura competentă să instrumenteze dosarul Tel Drum, în care este acuzat liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit lui Lazăr, decizia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale de la DNA nu au nicio legătură cu cele denunţate anonim în dosarul deschis de Secția specială.
Acum aflăm că, în paralel, Lazăr a sesizat Secția pentru procurori a CSM pentru că Adina Florea, care a înregistrat denunțul anonim, a decis urmărirea penală a procurorului Mircea Negulescu pentru exact același lucru: a înregistrat un denunţ anonim.
Concret, procuroarea Adina Florea l-a pus sub acuzare pe fostul procuror de la DNA Ploieşti, Mircea Negulescu, pentru că a înregistrat de la fostul deputat PSD Vlăduţ Cosma, sub numele de „Serghei Petruş”, aşa zisul denunţător din Republica Moldova care ar fi trimis prin fax la DNA Ploieşti tabelele cu alegătorii din Basarabia mituiţi de Sebastian Ghiţă ca să voteze cu Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014.
Potrivit legii, denunţurile sunt „informe” dacă nu cuprind datele de identificare ale denunţătorului şi trebuie clasate.
„l) imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror;
t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală”.
Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, Adina Florea a deschis dosarul penal nr. 1164/P/2018 plecând de la un denunţ anonim formulat pe numele lui Ştefan Iulian. Este numele unei străzi din sectorul 1, din spatele Primăriei Sectorului 1 şi al unui actor celebru în Bucureşti la sfârşitul secolului XIX, pe vremea lui Caragiale.
Potrivit memorialistului Constantin Bacalbaşa în „Bucureştii de altădată”, „pe Iulian, mai ales, se întemeia Caragiale când îşi scria piesele”.
Ştefan Iulian a trăit între 1851 şi 1892 când a murit de tuberculoză. Era actor celebru de operetă şi comedie. I-a jucat pe Ghiţă Pristanda în „O scrisoare pierdută”, Nae Ipingescu în „O noapte furtunoasă” şi Iancu Pampon în „D-ale Carnavalului”.