Inspecția Judiciară a fost sesizată, joi, de președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, după ce fostul judecător CCR, Cristian Lăzăroiu, a afirmat în intervenții telefonice la mai multe televiziuni că fostul lider PSD, Liviu Dragnea, este condamnat politic.

Declarația acestuia a fost făcută după ce Curtea Constituțională a decis miercuri, după 4 amânări, că completurile de 3 judecători de la ÎCCJ au fost constituite ilegal, deoarece trebuiau să fie specializate pe corupție.

„Ieri (joi, n.r), în calitate de preşedinte, m-am autosesizat şi am sesizat Inspecţia Judiciară faţă de afirmaţiile domnului Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, solicitând Inspecţiei să facă verificări inclusiv sub aspectul riscului de a fi fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor care s-au pronunţat în cazul la care s-a referit. Confirm că ieri (joi, n.r), o solicitare în acelaşi sens a fost primită la cabinet din partea unui membru al Consiliului care, de asemenea, a fost înaintată Inspecţiei”, a declarat, vineri, Lia Savonea.

Fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, care și-a depășit cu un an mandatul de 9 ani în acest for, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că în cazul lui Liviu Dragnea, condamnarea definitivă din 26 mai, de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, este una politică.

Lăzăroiu a precizat că magistraţii Curţii au amânat “din cauza presiunilor”, în mai multe rânduri, decizia legată de conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ.

„Cu siguranţă, nu am nici o îndoială, pentru că şi raportul meu, chiar dacă nu a fost negru pe alb făcut de admitere, raportul meu a fost cu stânga cu dreapta, cu arătat care sunt argumentele pro, care sunt argumentele contra, dar oricum indica, sau ducea spre o admitere, pentru că sunt două chestiuni simple în joc, aici este vorba de… deci Înalta Curte a considerat, eu am pus întrebarea doamnei Tarcea în şedinţă publică şi am întrebat dacă acel articol se mai respectă sau nu, sau trebuie să se mai respecte şi a spus că în principiu nu ar trebui. Ori lucrurile sunt două chestiuni, ori legea trebuie modificată, ori Înalta Curte trebuie să aplice legea nu trebuie să facă ea altă lege, aici este chestiunea de fond, ori Înalta Curte a spus: nu mă interesează că legea nu e modificată, nu mă interesează, pe mine mă interesează că legea asta chiar dacă nu produce efecte negative, să zic, ea nu trebuie aplicată. Ori aşa se va arăta Înalta Curte să hotărască în locul Parlamentului este deja un derapaj mare de la regulile statului de drept”.

El a susținut apoi, la fel cum a declarat la B1TV, că au existat “presiuni asupra judecătorilor CCR”, iar acesta a fost motivul pentru care soluţionare a tot fost amânată pe acest conflict.

„Pentru că foarte mulţi colegi ai noştri nu au suportat presiunea şi au zis că mai bine amânăm pentru plenul următor. Deci în momentul în care trei şi după aceea patru judecători nu mai vor să judece, spun că ei nu vor să judece nu se poate judeca în cinci, completul trebuie să fie de şase, iar soluţia trebuie să fie de cinci la unu, dacă e complet de şase, ori în completul de cinci nu se poate judeca. Şi atunci am spus bine, nici o problemă eu plec nu am nici o problemă să plec, dar voi care o să rămâneţi veţi avea o problemă pentru că vor vei alţii şi va trebui să judecaţi, ori că e albă ori că e neagră, soluţia trebuie dată. Şi nu s-a vrut atunci, asta este”, a spus Lăzăroiu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version