Abia numit ministru interimar al Justiției, joi, Lucian Bode suspendă procedura de numire a procurorului-șef al DIICOT.
Trei candidați s-au înscris la concursul lansat, în 28 iulie, de ministrul demis al Justiției, Stelian Ion, pentru postul vacant de procuror-șef al DIICOT.
MJ: 3 candidați la funcția de procuror-șef al DIICOT, 5 la diverse posturi de conducere din DNA
„Vreau să vă spun că sunt adeptul concursurilor transparente, care să fie câstigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este crucială pentru buna functionare a acestora. În consecinţă, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiţiei un punct de vedere şi sunt convins că, în cel mai scurt timp, ţinând cont de această oportunitate, structurile de specialitate vor publica un anunt in acest sens”, a declarat Lucian Bode.
Stelian Ion, după ce a fost demis: Miza nevăzută este procedura de numire a procurorilor de rang înalt
Ministrul Stelian Ion a declanşat procedura de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DIICOT la 10 luni după ce postul a rămas vacant după ce şefa instituţiei, Giorgiana Hosu, a demisionat în septembrie 2020.
Iohannis o fi găsit omul potrivit? Stelian Ion lansează procedura de numire a șefului DIICOT, la 10 luni de la demisia Giorgianei Hosu
Demisia a fost una forțată: , pentru că soțul ei, Dan Hosu, judecat într-un dosar de corupție, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță.
Deși știa că are soțul judecat pentru corupție, Iohannis a numit-o pe Giorgiana Hosu, fosta adjunctă a penalei Alina Bica, în funcția de procuror-șef al DIICOT, pe 20 februarie 2020.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Mai mult, Iohannis a ignorat avizul negativ dat de CSM, pe motiv că „parțial este destuyl de superficial”.