Numărul persoanelor care se sustrag pedepsei cu închisoarea a ajuns la aproape un sfert din cel al condamnaților aflați în penitenciarele din România, respectiv 20.307 deținuți.
Printre ei se află și “vedeta” Dragoș Săvulescu, afaceristul fost acționar la Dinamo, condamnat, în februarie, la 5 ani şi 6 luni de închisoare, pentru 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje de la Mamaia și Constanța.
În același dosar, fostul primar PSD Radu Mazăre – fugit și el din țară, dar extrădat doin Madagascar – a fost încarcerat, câteva luni mai târziu, la Rahova, pentru o condamnare de 10 ani.
Conform datelor transmise de Poliția Română, în 12 iunie 2019 în baza de date “Urmăriți” figurau 4.450 de persoane condamnate, pe numele acestora fiind emise de instanțele penale mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, se arată în răspunsul trimis de Ministerul Afacerilor Interne deputatul PMP Robert Turcescu.
Din totalul celor care se sustrag pedepselor cu închioarea, 350 sunt urmărite la nivel național, iar 4.100 la nivel internațional.
În ceea ce privește infracțiunile săvârșite pentru care au fost dispuse pedepsele cu închisoarea cu executare, acestea sunt:
- 1. infracțiuni contra persoanei -107;
- 2. infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății -175;
- 3. infracțiuni contra libertății persoanei – 35;
- 4. infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile – 194;
- 5. infracțiuni contra libertății și integrității sexuale – 26;
- 6. infracțiuni contra patrimoniului (furt/tâlhării) – 853;
- 7. infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii (înșelăciuni)- 506;
- 8. infracțiuni privind autoritatea de stat – 31 ;
- 9. infracțiuni privind frontiera de stat – 119;
- 10. infracțiuni de corupție – 31;
- 11. infracțiuni de fals – 69;
- 12. infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice – 887;
- 1 3. infracțiuni la regimul armelor și munițiilor – 16;
- 14. infracțiuni economice și de evaziune fiscală – 526;
- 15. infracțiuni la regimul stupefiantelor – 195;
- 16. alte fapte (infracțiuni ca ultraj contra bunelor moravuri, abandon de familie, violare de domiciliu, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, infracțiuni la regimul silvic, amenințare, etc.) – 680.
Ministerul de Interne mai spune că în cazul mandatelor de executare a pedepsei cu închisoarea emise pentru cetățeni români de către instanțe de judecată străine, în anul 2018, structurile specializate din MAI au identificat pe teritoriul României și predat către aceste state 767 de persoane, iar de la începutul anului 2019 și până în prezent – 325 de persoane.
“Aici sunt rețelele de trafic de carne vie, de droguri și multe altele. Aici e dovada putreziciunii din statul roman! Sunt 1.363 de infractori aflați în libertate care au fost condamnați pentru crime, violuri, vătămări corporale grave, tîlhării, maltratare de minori, trafic de carne vie, sechestrări de persoane. Ca să aveti un ordin de mărime – la Penitenciarul Jilava sunt încarcerați în jur de 1.350 de deținuti. Dacă ar fi duși în arest și cei 4.450 de condamnați care se sustrag executării pedepsei, ar mai fi nevoie de cel puțin trei penitenciare precum Jilava!”, este reacția lui Turceascu.