Fost senator și lider PSD  de Giurgiu Niculae Bădălău, care este în prezent vicepreședinte al Curții de conturi,  a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, luni, după ce fusese reținut de procurorii DNA.

În schimb, complicea lui Bădălău, Elena Matache, reținută și ea de anchetatori, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile – semn că a recunoscut totul în fața instanței.

Bădălău poate contesta decizia Curții de Apel București, care nu este definitivă. Însă, până la o sentințăfinală, el rămâne în arestul Poliției Capitalei – „beciul domnesc”,cum îl numea colegul său de partid Radu Mazăre.

Bădălău a fost adus încătușat în instanță.

Bădălău este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă pentru ca fiica lui să câștige un contract cu statul, în valoare de peste 7 milioane lei.

Astfel, cel care i-a jignit pe românii din diaspora, numindu-i „hoți și cerșetori”, s-a dovedit el însuși corupt – „în formă continuată”, deși câștigă la Curtea de Conturi 5.300 euro/lună (26.478 lei) din bani publici (317.741 lei/an indemnizație).

Abonat la banii publici timp de 30 de ani, Bădălău a deținut și funcția de ministru al Economiei, în Guvernul Dăncilă (2019).

Are două vile uriașe; a vândut cu 600.000 de euro un teren

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Niculae Bădălău deține o casă de aproape 900 mp și o casă de vacanță de peste 440 mp în Giurgiu, bijuterii și tablouri în valoare de 37.000 euro. În 2021 a vândut un teren intravilan cu 600.000 de euro. Acum, Bădălău mai deţine 4 terenuri în Giurgiu, trei intravilane şi unul agricol. În depozite bancare are 660.000 euro și 30.000 lei.

Infracțiuni

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA),  Niculae Bădălău, avândfuncția de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, a comis infracţiunile de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în datele de 9 august şi 19 noiembrie, Niculae Bădălău, în calitatea menţionată, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

„În perioada 2021 – 2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind ‘Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …’, inculpatul Niculae Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, menţionează anchetatorii.

În acelaşi context, procurorii arată că, după ce, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

„În total, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”, spun procurorii anticorupţie.

Luni, cei doi reținuți de DNA urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează DNA.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version