Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți, în a treia zi de Paști, “revocarea cu efecte imediate” a procedurilor de selecție declanșate de demisionarul Tudorel Toader privind numirea unui nou Procuror General al României și a adjunctului membrului național la Eurojust.
“Am decis revocarea, cu efecte imediate, a următoarelor proceduri: procedura de selecție a procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al PÎCCJ și procedura de selecție a adjunctului membrului național la Eurojust. Procedurile de selecție vor fi reluate în perioada imediat următoare. Detaliile referitoare la depunerea dosarelor de candidatură, calendarul procedurilor și alte informații de interes vor fi comunicate în timp util”, a declarat Birchall.
Ea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, dar și-a anunțat vizita de la Bruxelles: “Vă aduc la cunoștință că voi pleca la Bruxelles unde voi participa la primul summit SUA-UE în domeniul energiei, am confirmat participarea de mai bine de o lună și, cu această ocazie, voi avea și o întâlnire bilaterală cu un membru marcant al Administrației Trump”.
Amintim că Tudorel toader i-a respins pe toți cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de Procuror General al României și a reluat procedura.
Mandatul lui Augustin Lazăr a expirat în 27 aprilie, iar funcția de Procuror General al României a fost preluată, prin delegație pentru o perioadă de două luni, de adjunctul său, Bogdan Licu.
Bogdan Licu a devenit, chiar în prima zi de Paști, Procuror General interimar al României
În acest moment, cele mai importante instituții din Justiție – Ministerul Public – Parchetul general și Direcția Națională Anticorupție – au rămas fără șefi și sunt conduse interimar.
Tudorel Toader a reușit să o revoce pe Laura Codruța Kovesi încă din iulie 2018, când președintele Klaus Iohannis a semnat decretul, după decizia Curții Constituționale a României (CCR). Toader încercat aceeași manevră cu Augustin Lazăr, în octombrie 2018, însă a eșuat.