Ministrul Justiției, Ana Birchall, i-a cerut luni public, președintelui CSM, Livia Savonea, să ia măsuri pentru depășirea “impasului” din plen, unde nu există cvorum, prin boicotul a 7 membri, pentru validarea Adinei Florea în funcția de procuror-șef la Secția specială de anchetare a magistraților.

Birchall a fost prezentă la ultimele două ședințe de plen, după ce a lipsit la prima. Luni, ea a declarat că “am plecat așa cum am venit”, criticând tensiunile din plenul CSM, la originea cărora se află Lia Savonea. 

”În realitate, aceste tensiuni există de mai multă vreme și se agravează. Fac apel la președintele CSM (Lia Savonea – n.r.) de a încerca să găsească un consens și să ieșim din acest impas. În rest nu am ce să comentez, i-am asigurat că ministrul justiției va fi un partener de dialog”, a spus Birchall.

Întrebată dacă există tensiuni între ea și președintele CSM, Birchall a precizat: ”Vreau să vă spun că nu înțeleg tonalitatea asta de agresivitate. Eu sunt dispusă să las tot ce a fost în trecut, i-am spus că pentru mine colaborarea instituțională este normală, firească, dar agresivitatea sau a se spune altceva decât este în realitate nu am de gând să tolerez”. 
 
Birchall a fost acuzată, inițial, că boicotează ședințele CSM, după ce a lipsit, în urmă cu două săptămâni, de la plenul CSM în care urma să fie validată Adina Florea.
 
Însă Birchall a justificat că trebuia să fie prezentă la ședința de Guvern. Ea i-a transmis o scrisoare Liei Savonea în care îi cerea să fixeze o zi pe săptămână pentru plenul CSM, care să nu fie aceeași cu ședința de Guvern.
 
Lia Savonea i-a replicat imediat, într-o scrisoare, că nu poate fixa ședința în funcție de cea a Guvernului, care nu are o zi fixă.   

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat, luni, pentru a treia oară, să valideze rezultatul concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Ședinta de luni dimineață a fost suspendată din lipsă de cvorum.Șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la ultimele două ședințe de plen și au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția specială, până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.Ci 7 au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version