Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu (PSD), a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii DNA, într-un nou dosar de corupție.

Aflat încă în închisoare, pentru 4 condamnări – prima începând din vara lui 2019 -, el este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu RAJDP Constanța, care a facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată la Herghelia Mangalia şi pe malul Lacului Corbu.

Cele 3 condamnări sunt următoarele:

  • 10 ani de închisoare – sentință pronunțată în iulie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -, el fiind acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru proiecte care nu s-au realizat, printre care plantarea de perdele forestiere;
  • 5 ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța;
  • 5 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, alături de fostul primar PSD Radu Mazăre (care a „încasat”
  • 4 ani cu executare (10 iulie 2020), în dosarul achiziţionării elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis vineri, procurorii de la Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, aflat în stare de detenţie, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, Constantinescu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege privind exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite şi gestionarea bugetului în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparţineau Consiliului Judeţean Constanţa: Herghelia Mangalia şi malul Lacului Corbu.

„Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, RAJDP ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată şi ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către Daniel Nicuşor Constantinescu. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare”, susţine DNA.

În ambele situaţii, afirmă anchetatorii, Constantinescu ar fi depus toate demersurile – încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc. – pentru angajarea unor cheltuieli şi efectuarea de plăţi privind amenajarea malurilor şi execuţia unui drum acces către Lacul Corbu, respectiv modernizarea şi reabilitarea Hergheliei Mangalia, obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al judeţului Constanţa.

Potrivit procurorilor, prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei. CJ Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version