Declarație interesantă cin partea fostului ministru al Justiției în guvernul Ponta, Robert Cazanciuc (PSD), în prezent președintele Comisiei juridice din Senat.
Cazanciuc susține că Secția specială de anchetare a infracțiunilor din justiție a fost înființată, prin legea promulgată de președintele Klaus Iohannis anul trecut, după ce judecătorii CCR au declarat-o constituțională, iar Guvernul Dăncilă a emis rapid Ordonanța de urgență privind operaționalizarea ei, că judecătorii au cerut acest act normativ. Motivul: se temeau de procurori.
„Secţia specială a pornit nu de la o propunere din Parlament a unui om politic, ci a pornit de la o realitate arătată de judecători, ei au spus că în foarte multe cazuri au simţit o presiune din partea procurorilor DNA, mai ales atunci când instrumentau anumite cazuri. Secţia specială, aşa cum a funcţionat ea până acum, mai bine sau mai puţin bine, a prezentat câteva date destul de îngrijorătoare, faptul că câteva mii de magistraţi aveau dosare penale. (…) Secţia a venit dinspre judecători, dacă judecătorii vor spune la un moment dat, in corpore, că nu e nevoie de secţie, nu văd de ce am ţine acea secţie. Dar să nu uităm că în momentul de faţă, singura structură de Parchet care nu are nicio legătură cu politicul este Secţia specială, unde oamenii sunt numiţi de plenul CSM. Dacă la celelalte funcţii intervine politicul, prin Ministrul Justiţiei sau preşedintele României, aici avem o procedură strict la nivelul sistemului judiciar. Nu ştiu de ce nu ar fi o asemenea procedură în acord cu orice standard internaţional, pentru că judecătorii decid cine face parte şi din componenţă şi cine conduce această secţie”, a declarat Robert Cazanciuc la Parlament.
În opinia sa, SIIJ trebuie să-i păstreze procedura de numire a procurorilor şi a conducerii la CSM, „fără niciun fel de interferenţă politică”.
Întrebat dacă s-a discutat în PSD despre desfiinţarea Secţiei speciale, el a spus că nu.
„Am văzut că ea a trecut tacit de Cameră, o să facem discuţia în Comisia juridică, când va veni la Senat, şi cu siguranţă o să fie o discuţie amplă cu invitaţi de la CSM de faţă, să spună punctul de vedere. Vor fi toţi invitaţi, şi iniţiatorii, CSM şi asociaţiile de magistraţi şi vom putea spune punctul de vedere aşa cum au făcut-o şi atunci când au discutat prima dată Secţia în Comisia specială”, a mai spus Cazanciuc.
Deputatul USR Stelian Ion a declarat, la RFI România, că marţi va depune la Parlament un proiect privind desfiinţarea SIIJ.
Proiect USR pentru desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților
Secția specială a stârnit dispute și în Guvern, când noul ministru al Justiției, Ana Birchall, a cerut premierului Viorica Dăncilă să efectueze un control asupra activității Secției speciale.
Dăncilă s-a opus, invocând faptul că nu vrea să interfereze actul de justiție. Secția specială a fost scoasă, de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, prin scandaloasa OUG 7/2019, de sub autoritatea Parchetului General.
În acest fel, Secția specială este stat în stat, spre deoasebire de celelalte parchete, inclusiv Parchetul General, după ce Curtea Constituțională a decis, în hotărârea privind revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, că toți procurorii, deși Constituția prevede că sunt magistrați – deci inamovibili -, sunt subordonați ministrului Justiției – la acea dată tudorel Toader.