UPDATE: La câteva ore de la decizia CCR, Senatul condus de Gorghiu sfidează românii:
PSD, PNL, UDMR și AUR și-au votat din nou salarii mai mari
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, cele două contestații depuse de USR la proiectul de lege privind majorările salariale din sistemul public, adoptat, anul acesta, de majoritatea PNL-PSD-UDMR-Minorități din Parlament.
Este vorba despre recentele creșteri de indemnizații pentru parlamentari, primari, miniștri și prefecți, dar și cu 15% „pentru complexitatea muncii” în cazul angajaților din ministerele Transporturilor și Culturii, din serviciile deconcentrate subordonate, precum și cu 50% pentru cei care lucrează la proiecte din fonduri europene – ei având deja salarii uriașe.
„USR a reușit, astăzi, să blocheze creșterile de salarii pentru parlamentari, primari, miniștri și prefecți. Reacția PSD-PNL: Fac lege la senat pentru creșterea salariilor politicienilor”, a transmis Uniunea Salvaţi România.
Camera Deputaţilor – for decizional a adoptat, în 31 mai, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%.
Uniunea Salvaţi România a anunţat imediat că va contesta la Curtea Constituţională cele două proiecte legislative aprobate:
„În prag de criză economică, majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR a introdus în şedinţa de plen, fără fişă de impact financiar, fără consultare publică şi fără să respecte legea salarizării unitare, amendamente care duc la creşterea salariilor pentru angajaţii din ministerele Sănătăţii, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar şi pentru angajaţii care gestionează fonduri europene. Votul vine la doar o săptămână după ce premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD, Marcel Ciolacu, au anunţat că statul ar urma să îşi scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creştere”.
„Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanţei, ci creşterea inechităţilor între angajaţii la stat cu creşteri mari în aparatul central (unde au şi angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) şi creşteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educaţie, la clasă)”, a explicat deputata Oana Ţoiu.
Deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a precizat că unul dintre proiectele aprobate marţi prevede creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari, dar că, pe cale de consecinţă, ar urma să crească şi alte salarii din administraţia locală:
„Răsfăţaţii statului îşi măresc salariile din banii contribuabililor. Astăzi, 117 parlamentari ai coaliţiei socialiste de guvernare au votat creşterea salariilor pentru primari şi viceprimari. Atenţie, toate salariile din primării se raportează la salariul primarului, care prin urmare vor creşte şi ele. Pentru ei se găsesc mereu bani. Pentru românii care plătesc taxe jumătate din preţul unui litru de carburant, taxe pe facturile de energie şi, mai ales, jumătate din salariu în alte taxe la stat, nu există spaţiu bugetar”.
Deputatul Cristian Seidler a subliniat că „măsurile corecte” în contextul actual ar fi scăderea taxelor pe salariul minim şi reducerea TVA pe energie la 5%.
„Cu ocazia acestei crize financiare, PSD e la putere şi e total depăşit de situaţie. Iau măsuri haotice, heirupiste, neconstituţionale precum aceste legi de creşteri salariale la stat, pe bază de clientelism politic. Cu toate aceste măriri, în care performanţa la locul de muncă ar trebui să fie criteriu de bază, nu vor putea acoperi nici măcar inflaţia. Mitul s-a dus, PSD e gol, iar PNL a ajuns cea mai mare filială a PSD”, a apreciat Seidler.
Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în contestațiile USR depuse la CCR sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.
În proiectele de lege menţionate, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, susţinea USR.
Totodată, încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care nu au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.
„Cea mai gravă încălcare a procedurilor parlamentare privind adoptarea proiectului Pl-x 21/2022 este că, la o săptămână după ce actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, puterea a decis, sub pretextul existenţei unei aşa-zise erori materiale, modificarea legii prin introducerea în text a unei excepţii care prevede că se măresc şi indemnizaţiile tuturor demnitarilor. Or, Parlamentul, când a votat proiectul de lege, nu a aprobat aşa ceva”, a acuzat USR.