Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat vineri, pentru 20 mai, verdictul pe tema completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCJ).
Decizia – care este, iată, amânată de 3 ori -, îl poate salva de pușcărie pe liderul PSD, Liviu Dragnea.
ÎCCJ a fixat deja pentru 20 mai următorul termen de judecată pentru Dragnea – care ar trebui să fie ultimul.
Însă prin decizia de vineri, CCR forțează mâna completului de 5 judecători să dea o nouă amânare – și, astfel, să se ajungă la reluarea de la zero a procesului, deoarece la 1 iunie, se pensionează una dintre judecătoare.
Pe de altă parte, Curtea Constituțională condusă de pesedistul Valer Dorneanu pasează responsabilitatea către ÎCCJ – când ar fi putut să respingă sesizarea privind așa-zisul conflict juridic de natură constituțională dintre Parlament și ÎCCJ, așa cum a cerut Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile de președinte al Camerei Deputaților special pentru acest lucru.
Legea spune clar că atribuția de sesizare a CCR nu poate fi delegată.
Tarcea le-a explicat judecătorilor CCR de ce Iordache nu-i poate sesiza în locul lui Dragnea
Însă Iordache a forțat nota, sperând să-l salveze pe liderul PSD de condamnarea la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul “Bombonica”. Dacă CCR ar fi decis că ÎCCJ este obligată să înființeze completuri specializate pe corupție, procesul lui Dragnea ar fi mers lareluare. Iar rejudecarea înseamnă prescrierea infracțiunilor de care este acuzat de DNA. Senatul a votat deja amendamentul de reducere a termenelor de prescripție introdus de Comisiei parlamentare condusă de Iordache, urmând ca votul final să fie dat săptămâna viitoare la Camera Deputaților.
ÎCCJ refuză devansarea termenului din 20 mai
În altă ordine de idei, Completul de 5 de la ÎCCJ care îl judecă pe Dragnea a refuzat să devanseze termenul de judecată fixat pe 20 mai – adică după o lună și 5 zile de la cel anterior.
Completul de 5 de la ÎCCJ nu renunță la vacanța de Paști ca să-l judece mai repede pe Dragnea
Direcția Națională Anticorupție le-a solicitat miercuri judecătorilor ÎCCJ să dea termene mai scurte de judecată.
Decizia a venit după critici apărute în mai toată presa, pentru faptul că procurorul de ședință a cerut instanței în 15 aprilie – la ultimul termen al procesului, când completul de 5 ar fi putut rămâne în pronunțare – sesizarea CCR pe tema completelor de 3 specializate și a temenelor de prescripție.
Suspect este faptul că procurorul de ședință al DNA a solicitat acest lucru exact la ultimul termen, când ar fi putut să o facă timp de o lună, cât a durat perioada dintre termenul din luna martie și cel din aprilie.
Pe de altă parte, instanța ar fi putut da un termen mai scurt, nu de o lună și 5 zile. Însă judecătorii nu au renunțat la minivacanța de Paști acordată de Guvernul Dăncilă bugetarilor.
3 amânări CCR în aprilie
CCR a dat 3 amânări în luna aprilie pe sesizarea lui Florin Iordache privind conflictul în materie constituțională.
În 11 aprilie a fost a doua amânare, când CCR a hotărât că îi trebuie mai mult timp pentru a constata dacă este obligatorie constituirea completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ÎCCJ – tertipul condamnatului penal Liviu Dragnea de a scăpa de pușcărie.
Judecătorului raportor Petre Lăzăroiu s-a opus amânării, invocând că urmează să se opereze. Coincidență sau nu, are și el probleme la coloană, ca Dragnea.
De altfel, el a depus raportul chiar înainte de ședința din 10 aprilie, motuv pentru care patru judecători au pledat pentru amânarea dezbaterilor: Livia Stanciu, Daniel Morar, Ștefan Minea și Mona Pivniceru – care și-a amintit că PNL a numit-o în funcție în vara lui 2012.
După vot, majoritatea din CCR care îl susține pe Dragnea a dat un termen extrem de scurt: pentru a doua zi, 11 aprilie.
Însă la noul termen, CCR decis un termen mai lung: 19 aprilie, solicitând documente suplimentare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Lăzăroiu și tertipul cu operația
Nu știm exact dacă și când se va opera Lăzăroiu.
Petre Lăzăroiu se află deja la al zecelea an de mandat, deși chiar CCR a decis că mandatul este de 9 ani, indiferent dacă se începe cu oun rest de mandat, în cazul înlocuirii unui dintre judecători.
Petre Lăzăroiu a fost numit judecător CCR în septembrie 2008 de către președintele de atunci, Traian Băsescu, pe un rest de mandat. Un an mai târziu, Băsescu i-a dat un mandat de 9 ani. Astfel, Lăzăroiu urmează să părăsească CCR în septembrie anul acesta.
Sesizarea lui Iordache, la indigo cu cea a avocaților lui Dragnea
Sesizarea depusă de Iordache la CCR este identică cu cea solicitată de avocații lui Dragnea către completul de 5 de la ÎCCJ care judecă apelul în dosarul “Bombonica”.
Dragnea admite că o decizie favorabilă a CCR va duce la rejudecarea dosarului
Liviu Dragnea, a admis joi, pentru prima oară, că o decizie favorabilă a CCR ar putea avea ca efect reluarea procesului “Bombonica”, în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.
“Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Ce va face CCR mâine (vineri – n.r.)? O să discutăm după… Eu, ştiţi bine, nu cred că a fost vreo excepţie, indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională”, a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă la Dumbrăveni.