PSD și PNL doar au mimat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, adoptând în februarie anul trecut o lege care s-a dovedit neconstituțională.

Proiectul, inițiat de PSD, a fost îmbrățișat rapid de PNL, care a renunțat la propria inițiativă legislativă fără ca „marea specialistă” Iulia Scântei – votată marți judecător la Curtea Constituțională – să sesizeze vulnerabilitățile actului normativ promovat de actualii parteneri din coaliția aflată la putere.

De altfel, și Guvernul PNL Orban și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege privind desființarea tuturor pensiilor speciale, care s-a dovedit ulterior neconstituțional.

CCR a decis joi, cu șase voturi „pentru” și trei împotrivă,  că Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale este neconstituțională deoarece a fost dezbătută și adoptată în regim de urgență de către Parlament deși procedura nu a fost declanșată oficial.

Comunicatul CCR:

„În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr. 7/2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.

Curtea a observat că, potrivit art. 76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”. Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

După publicarea motivării de către CCR, majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR are termen 45 de zile să pună în acord cu decizia Curții Legea 7/2021. Dacă nu o va face, actul normativ rămâne respins pe veci.

820 de foști parlamentari își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni

În consecință, aproximativ 820 de foști parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni de la data la care le-a fost sistată plata.

Pentru că nu puteau sesiza direct Curtea Constituțională, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia se numără Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea și Gabriel Oprea.

Trebuie precizat însă că printre parlamentarii care beneficiau de aceste pensii speciale se numără și judecătorii actuali ai Curții Constituționale – inclusiv actualul președinte CCR Valer Dorneanu, dar și judecătorul Marian Enache.

Astfel, Dorneanu și-a făcut cadou încă o pensie specială –  în afară de cea primită în calitate da fost procuror -, el fiind în trecut și senator PSD.

Indemnizația specială – de fapt o pensie în toată regula – obținută de parlamentari începând cu vârsta de pensionare pornește de la 2.000 de lei/lună pentru cei care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge la următoarele sume, încasate lunar:

  • 4.448 de lei – pentru 1 mandat (4 ani);
  • 8.896 dde lei – pentru 2 mandate (8 ani);
  • 10.951 de lei – pentru 3 mandate (12 ani).

În acest timp, milioane de români care au muncit 35-40 de ani încasează o pensie sub salariul minim pe economie (1.500 lei în mână), reprezentând o treime din cât au contribuit la fondul de pensii.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version