Fostul ministru al Justiției din Guvernul Tăriceanu, Tudor Chiuariu – care are deja o condamnare la închisoare cu suspendare – a fost salvat de o posibilă condamnare la închisoare, printr-o decizie uluitoare a lui Gheorghe Stan, șeful Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Proaspăt numit judecător la CCR începând din luna iunie, Stan a retras intempestiv apelul formulat de DNA Brașov împotriva lui Chiuariu, care fusese achitat de către instanța de fond  în dosarul “Romsilva”, prin care au fost retrocedate ilegal peste 43.000 de hectare de păduri. În schimb, fostul vicepreședinte PSD al Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la doar 2 ani de închisoare cu executare, pentru că… și-a recunoscut vinovăția! 

Tudor Chiuariu

Este o decizie irevocabilă, fără precedent, pe care o ia Stan, intervenind peste procurorii anticorupție!

Instanța care judecă apelul – un complet de 5 judecători de la ÎCCJ – a amânat judecarea procesului până în data de 12 iunie, când așteaptă punctul de vedere al procurorului general interimar, Bogdan Licu.

Procurorul de şedinţă, care provine de la Parchetul General, a cerut amânarea discutării retragerii apelului, arătând că în acest caz se află în derulare un control al procurorului general.
 
“Vă solicit să amânaţi orice discuţie cu privire la adresa pe care procurorul şef al SIIJ a trimis-o în instanţă. Procurorul şef al SIIJ este subordonat procurorului general, iar procurorul general nu a luat o decizie cu privire la retragerea acestui apel. Decizia şefului SIIJ a fost una intempestivă. Eu am aflat de la un avocat, astăzi, în sala de judecată. Procurorul general efectuează un control ierarhic şi se verifică atitudinea procurorului şef al SIIJ. În adresă, numărul dosarului este indicat greşit. Dosarul nu poate fi identificat. Această adresa este supusă verificării. Apelul în acest dosar a fost declarat de către un procuror DNA, iar procurorul ierarhic superior al acestuia este şeful DNA şi procurorul general, nu şeful SIIJ. Procurorul şef al SIIJ nu participă la judecarea căii de atac şi nu are de unde să ştie problemele care se discută”, a spus procurorul de şedinţă.

Cei 5 judecători vor decide însă abia la termenul din 12 iunie dacă vor sesiza CCR la solicitarea procurorului de ședință asupra articolului 88 indice 8 introdus în Legea 304/2004 de PSD-ALDE+UDMR, care instituie dreptul Secției speciale de a declara apel în dosarele în care sunt inculpați magistrați.

Răspunsul CCR – majoritar PSD – este însă lesne de anticipat: articolul nou-introdus în lege va fi declarat constituțional.

În aceste condiții, este numai o tragere de timp cu acest dosar.

Iată decizia semnată de Gheorghe Stan în data de 10 mai 2019: 

Amintim că prejudiciul în acest dosar este colosal: 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea unei suprafețe de teren forestier de 43.227 hectare, retrocedate ilegal lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva, în judeţul Bacău. 
 
În urma decizie CCR din februarie 2016 privind interceptările SRI în dosarele DNA, instanța de fond a anulat toate interceptările din acest dosar.  

Astfel, procesul va continua numai în cazul lui Viorel Hrebenciuc – pentru trafic de influență -, deoarece el a făcut apel față de condamnarea la instanța de fond, după ce și-a recunoscut vinovăția, sperând că va scăpa cu suspendare.

Hrebenciuc și fiul său, condamnați la închisoare alături de Ioan Adam, Paltin Sturdza și Lorand Andras Ordog. Chiuariu a fost ACHITAT!

Sentința la completul de 3 judecători a fost pronunțată în data de 9 mai 2018, cu următoarele condamnări:

  • Viorel Hrebenciuc: 2 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă;
  • Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc: 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
  • fostul deputat Ioan Adam: 2 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă
  • Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov): 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă;
  • Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna: 3 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită
  • Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării): 3 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă;
  • Gabriela Sturdza (Gabriela Rodica Zaharia): 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă;
  • Constantin Bengescu: 2 ani şi 6 luni cu executare, pentru trafic de influenţă;
  • Iosif Kadas, Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel: câte 2 ani şi 6 luni cu executare, pentru cumpărare de influenţă.

Fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), inculpaţi în dosar, au fost achitaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Achitări au primit și alţi 3 inculpaţi din dosar – Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr și Iulian Durlan.

De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Viorel Hrebenciuc pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor; achitarea lui Ioan Adam pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă; a lui Paltin Gheorghe Sturdza – pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă; achitarea lui Andrei Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracţional şi spălare a banilor; a lui Lorand Andras Ordog pentru abuz în serviciu şi luare de mită, şi a inculpaţilor Roxana Anca Adam, Constantin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel pentru constituirea unui grup infracţional.

Instanţa de fond i-a obligat la câte 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat pe toți cei condamnați.

Magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul româ, prin Ministerul Finanţelor Publice, privind restabilirea situaţiei anterioare pronunţării deciziei civile nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna şi au ridicat măsurile asigurătorii dispuse asupra unor bunuri.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în judecată de DNA Brașov în ianuarie 2015, iar procesul a avut peste 60 de termene de judecată până la pronunțarea unei sentințe la completuld e 3 judecători.

În octombrie 2015, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, cerând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version