Claudiu Manda, europarlamentar PSD și soț al Olguței Vasilescu, scapă de dosarul de corupție, după ce un complet de 5 judecători de la Instanța supremă (ÎCCJ), a decis definitiv, luni, încetarea procesului penal, deoarece infracțiunile de care acesta era acuzat de procurorii DNA s-au prescris.

În aurmă cu aproape un an, un alt complet de la ÎCCJ, dar de 3 judecători, stabilise același lucru:

Soțul Olgutei Vasilescu, salvat de ÎCCJ: Faptele inculpatului Claudiu Manda s-au prescris

Claudiu Manda este şeful PSD Dolj şi candidează pentru un nou mandat de europarlamentar, pe lista comună PSD-PNL.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus achitarea lui Marius Nicolae Simcelescu, fost director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, care fusese condamnat de instanţa de fond, în iunie 2023, la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

Magistraţii ÎCCJ au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de AJPIS Dolj.

Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2021 pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a PSD, ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Marius Nicolae Simcelescu, simpatizant şi militant al aceluiaşi partid, ocazie cu care şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, lucru pe care directorul instituţiei l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Procurorii susţin că intervenţia lui Manda a avut ca scop obţinerea sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti.

“Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj. Aceasta, în condiţiile în care anterior a avut loc un control desfăşurat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiţii esenţiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social”, spun anchetatorii.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menţionate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoştiinţat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

„În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 5 – 29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperaţi de la cele 59 de persoane menţionate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj şi în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit”, arată DNA.

Un inculpat a încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei și a fost condamnat la 2 ani cu suspendare

Anterior, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu primarul din comuna Bratovoeşti, Ion Marin, acuzat de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată.

Printr-o sentinţă penală din 29 octombrie 2020, definitivă prin neapelare la data de 16 noiembrie 2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi l-a condamnat pe primarul Ion Marin la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version