Comisia de la Veneţia se întrunește în 19 octombrie și va adopta două puncte de vedere în cazul României, potrivit ordinii de zi.
Unul dintre ele se referă la Legile Justiției, pe care Guvernul Dăncilă le-a “corectat” luni dimineață, printr-o OUG scandaloasă, care a făcut mai mult rău, eliminând procurorii tineri din DNA și pe cei detașați cu aprobarea procurorului general Augustin Lazăr.
Al doilea punct de vedere va fi formulat cu privire la modificările operate de majoritatea parlamentară PSD+ALDE în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Experţii Comisiei vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea Legilor Justiţiei, se precizează într-un comunicat al Comisiei.
Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional. Din comisie face parte și ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, al cărui mandat a fost înnoit la sfârșitul lunii mai.
Toader rezumă noutăţile introduse de OUG: Ministrul poate sesiza Inspecţia Judiciară
Alte modificări: minim 10 ani vechime pentru a fi procuror la DNA sau DIICOT și 15 ani pentru funcțiile de rang înalt. Procurorul General nu mai are dreptul să aprobe detașările. Pensionarea anticipată la 20 de ani vechime nu dispare, doar se amână.