Dacă noul complet nu va administra nicio probă până la sfârșitul anului, va fi tras la sorți altul la începutul anului 2019.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a schimbat vineri în ședință publică, prin tragere la sorţi, membrii completurilor de cinci judecători pentru 2018, după ce CCR a decis că există conflict juridic constituţional între Instanţa Supremă şi Parlament.
Astfel, Completul 1 Secția Penală, care va judeca dosarul lui Liviu Dragnea, este compus din:
1. Cosma Rodica – președinte
2. Șelaru Valentin Horia
3. Neniță Simona Cristina
4. Vasile Francisca Maria
5. Ilie Ioana Alina
Însă dacă până la sfârșitul anului completul nu va administra nicio probă, la începutul anului 2019 va fi tras la sorți altul.
Rodica Cosma a decis, alături de alți doi judecători, achitarea fostului ministru al Justiției din guvernul Tăriceanu, Tudor Chiuariu. La apel însă, Chiuariu a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.
În aprilie 2014, ea a decis eliberarea din arest și cercetarea sub control judiciar a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, în dosarul campusului social Henri Coandă. Judecătoarea Cosma a făcut parte din completul care a dispus în 2014 neînceperea urmării penale în dosarul de plagiat al premierului Ponta. În schimb, ea a decis condamnarea definitivă a lui Cătălin Voicu, la 7 ani de închisoare, și a fostului ministru Monica Iacob Ridzi (5 ani).
În dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, dosarul care practic l-a trimis pe Gigi Becali în închisoare, judecătoarea Cosma a făcut opinie separată și a decis că se impune achitarea lui Becali. În dosarul “Valiza”, judecătoarea Cosma a decis să îl condamne pe omul de afaceri din Pipera.
Valentin Șelaru, fost procuror delegat la DNA, este judecător la ÎCCJ din iunie 2013. El a făcut parte din completul de judecători care, în 30 iunie 2016, a dispus achitarea lui Traian Berbeceanu, fost comisar-șef al BCCO Alba Iulia.
În ianuarie, un avocat al companiei Tel Drum a solicitat recuzarea judecătorului Șelaru din completul care trebuia să judece contestația cu privire la ridicarea sechestrului pus de DNA pe bunurile și conturile firmei.
Judecătoarea Simona Neniță a făcut parte din completul de trei judecători care a decis în mai 2014 să mențină decizia Parchetului General de a nu începe urmărirea penală pentru plagiat împotriva premierului de atunci Victor Ponta. Potrivit G4media, Nenință este soția avocatului Mihai Dinu, care l-a reprezentat în instanță pe fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție.
Judecătoarea Neniță a fost numită de CSM la secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție în august 2011, fiind promovată de la Tribunalul București.
Simona Neniță a respins contestația fostului procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu față de ordonanța prin care a fost plasat sub control judiciar.
Alina Ioana Ilie este judecător la ÎCCJ din decembrie 2011 și a făcut parte din completul care l-a condamnat definitiv, la 2 ani de închisoare cu executare, pe Adrian Năstase în dosarul “Trofeul Calităţii”.
Ea a făcut parte şi din Completul de cinci judecători care l-a condamnat definitiv pe Gigi Becali, în februarie 2013, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării celor care i-au furat mașina.
De asemenea, ea a făcut parte din completul care în iunie 2012 a decis condamnarea lui Corneliu Iacubov la șapte ani de închisoare în dosarul “Rafo-Carom”. Totodată, alături de Florentina Dragomir şi Rodica Cosma, a decis condamnarea definitivă, în iunie 2013, a fostului procuror Maximilian Bălăşescu, la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită.
Francisca Vasile este judecător la ÎCCJ din octombrie 2012. Ea a anulat interceptările din dosarul fostului baron PSD de Argeș, Constantin Nicolescu, și al deputatului Mircea Drăghici, obținute în baza mandatului de siguranță națională. Ulterior, alți doi judecători i-au desființat hotărârea.
Francisca Vasile a făcut parte din completul care a admis redeschiderea dosarului Tel Drum.
Judecători supleanţi
Pentru cotinuitatea completului, în situaţii speciale, au fost aleşi şi judecători supleanţi. Aceşta sunt judecătorii: