Contestațiile despuse de primarul Mihai Chirica împotriva dosarului în care este acuzat de complicitate la fals intelectual și la abuz în serviciu, alături de trei subalterni ai săi, au fost respinse de Tribunalul Iași, care a dispus începerea judecății.

Decizia prevede ca inculpații să fie judecați, la 9 luni de la primirea dosarului spre soluționare (14 iulie 2022).

Primarul Chirica (PNL via PSD), trimis în judecată în al doilea dosar de corupție

Însă Chirica mai are o cale de tărăgănare a procesului – timp în care își exercită nestingherit funcția: poate contesta în termen de 3 zile decizia Tribunalului Iași.

Ceilalți inculpați, acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu, sunt fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, Anca Brândușescu – arhitect șef, iar Mariana Popa registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară este acuzată de abuz în serviciu.

Totodată, va fi judecată firma Flux SRL, dar și administratorul ei, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

Edilul Mihai Chirică și cei 3 subalterni ai săi sunt acuzați că au permis firmei Flux SRL să construiască un bloc de dimeniuni mai mari față de cât permite legislația. 

Infracțiunile, prezentate pe scurt de DNA:

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.

Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și inculpata Brândușescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect șef al municipiului Iași.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018).

Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC FLUX SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite”.

Acesta este al doilea dosar în care primarul Chirica a fost deferit justiției. Un alt dosar a fost închis, după ce faptele s-au prescris:

Primarul traseist de la PSD la PNL Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Chirica, despre trimiterea lui în judecată: Sunt surprins, nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local
Primarul Chirica scapă, cu ajutorul CCR, de unul dintre dosarele în care este judecat: Faptele s-au prescris
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version