Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a transmis, vineri seară, că polițiștii puteau să intervină pentru salvarea fetiței din Caracal și fără autorizația procurorului sau judecătorului.
Iată declarația sa: „Din momentul în care a fost identificată locația au trecut multe ore. Cu atât mai mult cu cât viața e pusă în pericol pot să intervină fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil dacă așa s-a întâmplat. Viața fetei putea fi salvată”, a declarat Licu, la Antena 3.
Detalii șocante! Crime în Caracal: Una dintre fetele dispărute a sunat la 112, Poliția a ajuns, dar a așteptat mandat de percheziție. STS dăduse 3 adrese greșite
Ulterior, el a revenit telefonic, precizând că bărbatul bănuit că a ucis fata de 15 ani nu era în cercul suspecților în dosarul DIICOT referitor la dispariția primei tinere.
“DIICOT nu a stabilit o lista de suspecți în acest caz. Ieri a apărut cazul fetei de 15 ani. Procurorii DIICOT Craiova au aflat, părea similar cazul cu speța lor și s-au autosesizat pentru că în ambele situații în imaginile video de pe camerele de supraveghere apărea un Renault gri”, a declarat Licu, adăugând că din acel unghi de filmare nu putea fi văzut numărul de înmatriculare”, a spus Bogdan Licu.
El a adăugat că în cazul fetei de 18 ani dispărute în urmă cu câteva luni, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Craiova, iar în 30 mai a fost trimis la DIICOT, existând indicii că tânăra a fost luată de către proxeneți, în scopul traficării.
Polițiștii au dovedit că nu cunosc legea. Într-adevăr, Codul de procedură penală (Cpp) arată, la Articolul 159, alineatul 3, că ”Percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, cu excepția infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”.
Însă tot în Cpp, Articolul 159, alineat 14 prevede că ”În mod excepțional, percheziția poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziție, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum și fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenței unui avocat ori a unei persoane de încredere dacă există suspiciunea că în spațiul în care urmează a se efectua percheziția se află o persoană a cărei viață sau integritate fizică este pusă în pericol”.
Totodată, Constituția arată, la Articolul 27, că inviolabilitatea domiciliului dispare atunci când este nevoie de ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.