Secția pentru judecători a CSM i-a aprobat, marți, Danei Gîrbovan retragerea demisiei din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis nu a acceptat-o în funcția de ministru al Justiției, în locul Anei Birchall, la propunerea premierului Viorica Dăncilă.
Înaintea de discutarea cererii de retragere a demisiei formulate de Dana Gîrbovan, în Secţia pentru Judecători a CSM a avut loc și un schimb de replici.
Astfel, judecătoarea Andrea Chiş a pus în discuţie dacă ar trebui sesizată Inspecţia Judiciară pentru a vedea dacă Gîrbovan a săvârşit o abatere disciplinară sau, dacă nu, să îi fie apărată reputaţia de judecător.
„Este o nominalizare politică, făcută de un guvern politic. Eu vă pun în discuţie ceea ce a spus Curtea Constituţională, nu ce spun eu. Vă cer două lucruri: să sesizăm Inspecţia Judiciară, pentru a se stabili dacă s-a săvârşit o abatere disciplinară, sau dimpotrivă, să îi apere reputaţia. Cum poate un judecător, fie el şi altul decât doamna Gîrbovan, să îşi negocieze o funcţie politică?”, a spus Andreea Chiș.
Gabriela Baltag, și ea membră în Secția pentru judecători a CSM și prietena Danei Gîrbovan, i-a sărit în ajutor: „Sunt uimită de astfel de afirmaţii. Aveţi dumneavoastră această garanţie că doamna judecător are legături politice?”.
Andrea Chiş i-a replicat: „Ca să fiu nominlizat, trebuie să am o comunicare cu lumea politică? În ce măsură pot comunica, în ce măsură am voie. Nu e vorba aici doar de doamna Gîrbovan, ci de criterii obiective pentru ca alţi colegi să ştie în astfel de situaţii ce pot şi ce nu pot să facă. Dacă aș fi pe lista pentru alegeri, dar nu le-aș câștiga, nu aş fi în incompatibilitate, că nu am ajuns să ocup funcția, dar asta nu înseamnă că nu am făcut politică. Eu vreau ca noi, ca Secţie de Judecători, să setăm clar nişte criterii”.
La rândul său, Bogdan Mateescu, judecător în Secția CSM, a declarat: „Independenţa justiţiei nu stă în acceptarea sau respingerea unui ministru, stă în separaţia puterilor în stat. Nu există om providenţial. Independenţa justiţiei nu stă în Dana Gîrbovan”.
Amintim că Dana Gîrbovan s-a grăbit să-și depună cererea de demisie din magistratură, luni dimineață, iar secția condusă de Savonea i-a aprobat-o rapid, după ce PSD a deciz, în ședința CEX de vinerea trecută, remanierea Anei Birchall și înlocuirea ei cu Gîrbovan la șefia Justiției.
Birchall i-a enervat pe baronii PSD: Dana Gîrbovaneste propusă ministru al Justiției, iar Iulian Iancu – vicepremier pentru Economie. Iohannis îi poate respinge
Numai că – ghinion! -, în după-amiaza aceleiași zile Tăriceanu a rupt alianța cu PSD.
Iar două zile mai târziu, Iohannis a respins numirea Danei Gîrbovan în funcția de ministru:
„În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul justiției (Dana Gîrbovan, n.r.). Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”.
Refuzată de Iohannis, Gîrbovan și-a retras demisia din magistratură la fel de repede cum a depus-o
Șefa CSM, Lia Savonea, l-a admonestat public pe Iohannis, reclamând „ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei” din partea șefului statului, care i-a „șifonat” prestigiul Danei Gîrbovan: