După amânarea din 4 noiembrie, Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, contestațiile depuse de USR și PNL la alegerea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.
Astfel, autorul scandaloasei OUG 13 și a „Legilor Justiției” marca PSDragnea își va prelua funcția oferită pe viață și pentru care a depus deja jurământul, în 9 noiembrie.
Au votat pentru Iordache inclusiv judecătorii CCR numiți de președintele Klaus Iohannis.
Iordache a fost votat în Parlament în noua funcție inclusiv de parlamentari ai PNL, care au ținut morțiș să vină la ședință, potrivit liderului USR, Dan Barna.
Pe 28 octombrie, imediat după votul de numire a lui Iordache, Barna, a anunțat că votul de numire a încălcat Constituția: „Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în Parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin”, a scris pe Facebook liderul USR.
Barna a precizat că, anterior zilei votului, „USR a propus PNL boicotarea şedinţei pentru a bloca numirea lui Florin Iordache în calitate de preşedinte al Consiliului Legislativ, însă liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, „a respins propunerea şi s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari” la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean.
„Au venit doar 36. Dintre care opt foşti traseişti PSD – ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputaţi), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoş (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache”, a acuzat Barna.
Zegrean a primit doar 41 de voturi din cele 113 ale PNL, dar Orban acuză USR că l-a votat pe Florin Iordache
După ce a acuzat USR, Orban o sucește: „Cred că am demonstrat că putem colabora”
El a reamintit că USR a depus un proiect de lege pentru limitarea mandatelor la Consiliul Legislativ, precum şi o procedură de revocare.
„Ca şi în alte situaţii în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne aşteptăm ca toţi deputaţii şi senatorii cu un minim de decenţă să se alăture acestui demers. Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile şi colaboratorii lui făţişi sau ascunşi. Nimic nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat şi hotărât al pesedismului în toate formele lui şi aşa rămânem”, a mai scris Dan Barna.