Președintele Klaus Iohannis pretinde de la Consiliul Superior al Magistraturii să-și asume răspunderea pentru situația absolut scandaloasă în care se află Giorgiana Hosu, pe care șeful statului a numit-o procuror-șef al DIICOT în ciuda avizului negativ al CSM și deși știa că soțul ei este judecat pentru corupție.
Procurorii DNA au cerut instanței de fond, marți, la ultimul termen de judecată, să îl condamne la închisoare pe Dan Hosu, pentru patru capete de acuzare: trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații nedestinate publicității și dare de mită.
Întreg parcursul dosarului trimis în judecată la Tribunalul București în urmă cu 3 ani și 7 luni, cu 40 de amânări înregistrate, AICI.
În plus, mama Giorgianei Hosu a fost până în anul 2019 acţionară într-o firmă offshore, coordonată de soţul şi fiul vitreg al acesteia. Cinci ani, pensionara Suzana Rinu, în vârstă de 80 de ani, a fost parteneră de afaceri cu o firmă din Liechtenstein, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de europalibera.org.
Iohannis s-a fofilat atunci când a fost întrebat de G4Media.ro, în conferința de presă de miercuri seară, care este poziția sa față de această situație unică în Uniunea Europeană: șefa antimafia se întâlnește în fiecare seară cu un inculpat pentru infracțiuni de corupție, soțul său.
Șeful statului a repetat de trei ori că este atributul CSM să analizeze situația și că așteaptă „un răspuns autorizat”.
Iohannis le-a numit procuror-șef pe Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM
Predoiu, umilit de CSM: Secția pentru procurori, aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea
VIDEO. Iohannis justifică în mod surprinzător numirea șefilor de parchete: Avizul CSM-ului mi s-a părut parţial destul de superficial
USR îi amintește lui Iohannis ce a promis: Într-o Românie normală, procurorii șefi NU pot fi numiți fără avizul CSM
Orban îi ia apărarea lui Iohannis: Și Kovesi a avut aviz negativ de la CSM
Iată dialogul dintre reporter și președintele Iohannis:
G4Media.ro: Dl Liviu Vasilescu a trebuie să demisioneze după intâlnirea cu interlopii, deși a fost un ordin, pentru a salva prestigiul insitutției. Dacă doamna procuror șef DIICOT, Hosu, care se întâlnește și dânsa acasă cu un inculpat în dosar de corupție, soțul său, pentru care DNA a cerut azi condamnare, trebuie să demisioneze? Mai ales că pe 15 septembrie va fi pronunțat verdictul în primă instanță.
Iohannis: E bună întrebarea, sunt convins că va fi analizată speța la CSM și vom primi un răspuns autorizat.
G4Media.ro: Dar care e poziția dvs?
Iohanis: Părerea mea e că CSM va da un răspuns.
G4Media.ro: Dar nu vă asumați totuși o poziție ca președinte Totuși dvs. ați semnat decretul de numire în funcție.
Iohannis: Eu ca președinte nu am instrumente să analizez precum CSM.
Când reporterul l-a întrebat pe Iohannis de ce a cerut demisia fostului șef al DIICOT, Felix Bănilă, fără să mai aștepte analiza CSM, președintele l-a concediat cu un „Mulțumesc”.
Soțul șefei DIICOT va afla pe 15 septembrie dacă intră la închisoare
Pronunțarea sentinței în primă instanță în dosarul fostului polițist Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, va fi pronunțată pe 15 septembrie.
Până acum au trecut 3 ani și 7 luni de la trimiterea dosarului în judecată. Judecătorul nu s-a grăbit să dea o sentință și este greu de imaginat că va avea o decizie ușoară, după ce soția inculpatului a fost numită de președintele Iohannis în funcția de procuror-șef al DIICOT, în ciuda avizului negativ al CSM.
Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017, pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.
Alături de el au fost deferiți justiției Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație (CA) al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.
Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit „să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.
Dan Hosu a fost director adjunct al Biroului de Combatere a Criminaliţăţii Organizate (BCCO) până în anul 2009, când s-a pensionat. În acelaşi an s-a angajat la Omniasig, ca şef al Serviciului de combatere a fraudelor. Când firma de asigurări a fost preluată de BCR, a demisionat şi şi-a înfiinţat firma Despăgubiri Accidente Vătămări, care oferă servicii de asistenţă juridică, întocmeşte dosare de daune, oferă ajutoare pentru proteze sau ajutoare de înmormântare.