Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Brașov a inițiat, luni, procedura de revocare din funcție a Liei Savonea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și aleasă la începutul acestui an președintele CSM, mandatul fiind de un an.

Motivul: “Lia Savonea a inițiat modificarea Legii nr. 303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”

Iată precizările, în comunicatul Curții de Apel Brașov: 

”Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, convocată de mai mult de o 1/3 (o treime) dintre judecătorii curţii, conform art.50 alin.3 din Legea nr.304/2004, în data de 25.02.2019, a luat în dezbatere următoarele aspecte:

1. Necesitatea adoptării unei punct de vedere privitor la modificările aduse legilor justiţiei prin OUG nr.7/2019;

2. Iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a doamnei judecător Lia Savonea, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma dezbaterilor, referitor la primul punct, în unanimitate, judecătorii Curţii de Apel Braşov au hotărât emiterea unui punct de vedere în sensul că:

  • Dezaprobă nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l emite;
  • Apreciază că nu este îndeplinită condiţia urgenţei prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative(cu excepţia celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie);
  • Subliniază încălcarea principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor prin modificarea în sensul că şi vechimea în funcţia de procuror (nu doar cea în funcţia de judecător) este luată în considerare la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi acordarea posibilităţii unui judecător de a fi numit într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public;
  • Atrage atenţia asupra eliminării controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, contrar dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României (pct. 149/151).

Referitor la punctul 2 al ordinii de zi, Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Braşov, cu majoritatea voturilor celor prezenţi, a hotărât iniţierea procedurii de revocare din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, din partea curţilor de apel, a doamnei judecător Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, motivat de încălcarea art. 38 alin.5 din Legea nr.317/2004, în sensul că a iniţiat, în data de 29.01.2019 modificarea Legii nr. 303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.”

Pentru ca Lia Savonea să fie revocată, demersul Curții de Apel Brașov va trebui votat de 2/3 din cele 15 Curțile de Apel din țară, plus cea militară.

După aceea, solicitarea se trimite la Secția de judecători a CSM, care va dispune Inspecției Judiciare să efectueze verificări și să întocmească un raport. Pentru ca ca membrul CSM să fie demis, acest raport trebuie votat. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version